Mobilnost mladih

Pestro dogajanje na mladinski izmenjavi

21. 6. 2023 avtor: Uredništvo
foto kolaž mladinske izmenjave

Društvo kreativne mladine iz Murske Sobota med 14. in 23. junijem 2023 izvaja mladinsko izmenjavo z naslovom »Bližina-distance no more!«, ki poteka na Hodošu in v Murski Soboti ter je financirana iz programa Erasmus+ Mladina. Mladi so pripravili pregled dogajanja dosedanjih izvedenih aktivnosti.

Na mladinski izmenjavi se je zbralo 49 mladih iz Slovenije, Estonije, Romunije, Madžarske, Grčije, Portugalske, Slovaške in Bolgarije. Mladi bivajo na Hodošu, kjer spoznavajo kaj zares pomeni umetnost, skozi aktivnosti pa pripravljajo zaključno predstavo, ki bo potekala v sredo 21. junija 2023 ob 17:00, v MIKK-u, v Murski Soboti. Tekom spoznavnih aktivnosti so izvedli »ice breaking« igre, spoznavanje in utrjevanje imen, uvod v tematiko mladinske izmenjave in zvečer pripravili mednarodno kulinarično tržnico, kjer so spoznali tipične prigrizke sodelujočih držav.

V Murski Soboti pa so se prebivalci spraševali kaj se je dogajalo na Grajski ploščadi, ki so jo zavzeli mladi iz mladinske izmenjave, ki so pripravili delavnico o umetnosti in eksperiment “All that we share”. Eksperiment je potekal tako, da so udeležence razdelili v škatle oziroma okvirje in jih spraševali osebna vprašanja. V primeru, da so na vprašanje odgovorili pritrdilno so stopili iz okvirja in se pridružili isto mislečim oziroma ostalim s katerimi delijo skupne trenutke ali mnenje. Na nekatera vprašanja so čisto vsi stopili iz okvirja in tako so videli, da prav vsi delijo isto mnenje. Udeleženci so lahko tudi ostali v okvirju, če jim je bilo vprašanje preveč osebno.

Udeleženci so obiskali tudi Ljubljano, kjer so izvedli team building aktivnost “City run” in se udeležili Parade ponosa, kjer so izrazili solidarnost in podporo LGBTQ+  skupnosti. Nato pa so začeli s pripravami na zaključno prireditev.

Vir: Društvo kreativne mladine