Evropsko leto mladih

Pestro dogajanje na osrednjem dogodku evropskega leta mladih – Zvok mladosti

31. 5. 2022 avtor: Uredništvo

V petek, 27. maja, je v Križankah potekal osrednji dogodek evropskega leta mladih – Zvok mladosti, kjer so se mladi seznanili z delovanjem mladinskih organizacij in priložnostmi, ki jim jih te ponujajo, tako na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

“Zelo dobro je, da se mladi vključijo že v svojem lokalnem okolju in potem počasi prehajajo na nacionalni, evropski, svetovni nivo. Lokalni nivo pa je pomemben zato, ker zelo hitro dobijo odziv,” je povedala direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores.

Mladi so tako na interaktivni sejemski dejavnosti, skozi kvize, nagradne igre, debate in druge aktivnosti, spoznali kako se po priložnosti odpravijo v tujino, kako se aktivirati v boju za človekove pravice, kako prepoznati kakovostno lokalno hrano, kako deluje TOM telefon, kakšne priložnosti so jim na voljo v sklopu ministrstva za kulturo in druge tematike s področja trajnosti in vključevanja.

Na sejmu organizacij so v petek s svojimi aktivnostmi mladim predstavili: Mladinski svet Slovenije, Mreža MaMa, Nacionalna agencija MOVIT, Mreža mladinskih centrov Ljubljana, Brez izgovora Slovenija, Zavod TiPovej!, Amnesty International, Program MEPI, Ministrstvo za notranje zadeve, CERV točka in Social innovators projekt, Zavod za zaposlovanje in projekt NKT VKO, Urad za intelektualno lastnino, Ministrstvo za kulturo, Platforma SLOGA, Zveza slovenske podeželske mladine, Kmetijska gozdarska zbornica Slovenije in Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Društvo ŠKUC, Knjižnica REČI, Inštitut za Afriške študije, Mladinski center Zgorje, Hiša Evropske unije, Simbioza Genesis in Zveza prijateljev mladine Slovenije.

Potekala sta tudi mladinska dialoga, in sicer na temo trajnostnega razvoja in podnebnih sprememb, kjer so mladi dobili priložnost za dialog z mlado poslanko v Državnem zboru RS, Lucijo Tacer (Gibanje Svoboda), predsednikom Mladinskega sveta Slovenije, Miho Zupančičem, podpredsednico Evropskega komiteja mladih kmetov (CEJA) in vodjo področja za mlade kmete in kmetijsko politiko pri Zvezi slovenske podeželske mladine, Doris Letina in predsednico Mladinskega sveta občine Postojna, Nino Kapelj Lukman.

Pri drugem dialogu na temo digitalizacije pa so mladi stopili v dialog s poslanko v Državnem zboru RS, Saro Žibrat (Gibanje Svoboda), mladim poslancem v Državnem zboru RS, Andrejem Hoivikom (SDS), mladim poslanec v Državnem zboru RS, Lenartom Žavbijem (Gibanje Svoboda), mladim poslancem Damijanom Zrimom, (SD) in ministrom za digitalno preobrazbo, Markom Borisom Andrijaničem.

Čez cel dan se je odvijal tudi pester kulturno-glasbeni program. Mlade so z akrobatsko predstavo najprej prebudili Cirkus Fuskabo, za obilo smeha pa sta poskrbeli Martina Ipša in ŠILA – šolska impro liga. V popoldanskem delu pa so prisotne z nastopom navdušili ukrajinski mladinski simfonični orkester Music for the future in glasbena skupina Koala Voice.

Evropsko leto mladih je še vedno v polnem teku, prav tako se bo v letošnjem letu odvilo še veliko aktivnosti za mlade, zato še naprej spremljajte portal mlad.si, kjer vas bomo o njih redno obveščali.