Zabava in prosti čas

Pestro poletje na Inštitutu ASEF

8. 9. 2022 avtor: Inštitut ASEF

Ameriško-slovenska izobraževalna fundacija (ASEF) je tekom poletja za letošnje štipendistke in štipendiste ASEF organizirala enodnevne ekskurzije po Sloveniji, kjer je skupina mladih iz ZDA, Argentine, Avstralije in Slovenije raziskovala različne kotičke Slovenije. Gre za štipendistke in štipendiste ASEF slovenskih korenin, ki so na raziskovalnem ali delovnem obisku v Sloveniji.

Raziskovanje Ljubljane

Za začetek so se ASEF-ove štipendistke in štipendisti odpravili na raziskovanje Ljubljane. Z udeležbo na dogodku Explore Ljubljana so spoznali mesto in njegovo kulturo. V sklopu dogodka so obiskali Mestni muzej Ljubljana, kjer so izvedeli veliko zanimivih zgodovinskih dejstev o Ljubljani, od prazgodovine do današnjih dni. Kasneje so se jim pridružili študentke in študenti slovenskega študentskega društva za mednarodne odnose Globallis. Študentje so organizirali ogled mestnega središča, jim pokazali najbolj znane lokacije in povedali o zanimivih aktivnostih, ki potekajo v Ljubljani. Po ogledu so imeli štipendistke in štipendisti priložnost se bolje spoznati in izmenjati misli in ideje s slovenskimi študenti.

Inštitut ASEF veseli, da njihovi štipendisti spoznavajo Ljubljano, slovensko kulturo in jezik, ter se zahvaljujejo članom društva Globallis, ki so sodelovali pri organizaciji tega dogodka.

Ekskurzija na Dolenjsko

Sledila je ekskurzija na Dolenjsko, kjer je skupina mladih iz ZDA, Argentine, Avstralije in Slovenije raziskovala kotičke Novega mesta z okolico. V jutranjih urah jih je ob prihodu v Novo mesto pričakala turistična vodička iz TIC Novo mesto in jih popeljala na ogled glavnih znamenitosti, obenem pa pripovedovala zanimive zgodbe, vezane na kraj. Po prečkanju Kandijskega mostu s pogledom na stari del mesta ob čudoviti reki Krki, jih je pogled vodil naprej do prenovljenega Glavnega trga, kjer stoji mestna hiša oz. Rotovž. Občudovali pa niso le zunanjosti stavbe, ki je danes razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, temveč jim je kasneje Mestna občina Novo mesto (MONM) omogočila tudi ogled notranjih prostorov, kot sta sejni prostor, namenjen sejam občinskih svetnic ter svetnikov, in županova pisarna. Pri vhodu pa so se ustavili pri repliki slavne bronaste situle in prvotnemu urnemu mehanizmu iz novomeškega rotovža. Za spoznavanje zanimivih informacij o mestni občini se zahvaljujejo MONM in ge. Sandri Boršić, podsekretarki za protokolarne zadeve, ki jih je v imenu mestne občine sprejela in popeljala po prostorih Rotovža ter jim na koncu izročila še protokolarno darilo.

Njihov ogled mesta pa ni zajemal le do sedaj navedenega, povzpeli so se namreč tudi do Kapitlja oz. Stolne župnije Novo mesto, ki je s svojo zavito obliko in razkošnimi orglami res nekaj posebnega. Po stopnicah so prišli do cerkvenega zvonika, kjer se nahaja nedavno postavljena razgledna ploščad, ki razprostira pogled na vse štiri smeri, tudi na slavne Gorjance in Trdinov vrh ter Trško goro, med katerimi se razprostira gospodarsko, kulturno in upravno središče Dolenjske.

Visokim temperaturam primerno so se po prijetnem obroku odpravili v senco grajskega parka na Otočcu, kjer so občudovali okolico gradu, ki je čudovit ambient tudi za poročna slavja. Njihova zadnja postojanka pa je vsekakor prepoznaven znak Dolenjske. Po strmem klancu so se zapeljali na Trško goro na posest Vinske kleti Colnar, ki je vinogradniško posestvo s turizmom v zidanici, kjer jim je Martin Colnar povedal več o domačih večkrat nagrajenih produktih, s poskušanjem katerih so sklenili druženje.

Ekskurzija v Savinjsko regijo

Poletje so štipendistke in štipendisti zaključili z enodnevnim izletom v Savinjsko regijo. Skozi celoten dan so si ogledali naravne lepote Logarske doline, doživeli bogato zgodovino mesta Celje in ekskurzijo zaključili s posebno izkušnjo v Žalcu.

Izlet se je pričel že v jutranjih urah, ko so se iz Ljubljane odpeljali proti Logarski dolini. Nekaj kapljic dežja jih ni ustavilo, da bi se povzpeli na slap Rinka, kjer so od štipendista Jakoba izvedeli več o sami zgodovini doline in pomenu slapu Rinka. Ta namreč velja za prvi izvir reke Savinje. Po sprehodu so se odpravili v bližnjo kmečko hišo, kjer so imeli možnost poskusiti pristno slovensko hrano – žlikrofe, sirove štruklje, ajdove žgance in še več. Pot jih je nato vodila do Celjskega gradu, kjer so ob vodenem ogledu izvedeli več o zgodovini in pomenu mesta Celja. Na gradu so si ogledali bogato dediščino celjskih grofov, uživali pa so tudi v čudovitem razgledu na staro mestno jedro in nove dele Celja. Takrat se je pokazalo še sonce, zato so pot lahko nadaljevali brez dežnikov.

Po ogledu gradu je sledil še sprehod po starem mestnem jedru Celja, ki ga je pripravil štipendist Natan. Sprehodili so se ob Savinji, mimo železniške postaje, glavnega trga in drugih znamenitosti. Ob sprehodu jim je Natan predstavil pisateljico, pesnico in zbirateljico Almo Karlin, ki se je rodila v Celju. Ogledali so si tudi njen spomenik, ki stoji pred Celjskim domom. Po večerji so se odpravili v Žalec, kjer so ekskurzijo zaključili ob poskušanju piva iz fontane piva lokalnih ponudnikov. Preostanek večera so tako preživeli v prijetnem okolju in dobri družbi.

Dogodki so bil izvedeni s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Urada RS za mladino.

Ekskurzije je organizirala ekipa ASEF, posebna zahvala pa gre štipendistom, ki so pomagali pri organizaciji in pripravi programa, in sicer: Jakob Timotej Stojanov Konda, Natan Dominko Kobilica, Žiga Donik, Matej Škerlep, Tim Prezelj, Mark Drobnjak, Tjaša Šavorič in Jakob Kobal. Prav tako pa gre zahvala štipendistom, ki so na ekskurziji pomagali s sprotnim prevajanjem v španščino, za kar so poskrbeli Ana Malvina Porcelo Žakelj, Natasha Urbančič in Gabriel Nemanič.