Digitalizacija / Organizacije za mlade

Pestro StopTrik dogajanje in približevanje jubilejne edicije festivala

30. 9. 2020 avtor: Pekarna Magdalenske mreže Maribor

Pekarna Magdalenske mreže letos pripravlja že 10. Mednarodni filmski festival stop animacije StopTrik. Uvod v praznovanje se odvija že na spletu, z vsakodnevnim objavljanjem spominov prijateljev/-ic na minule edicije festivala. Spremljate jih lahko na youtubufacebooku in instagramu. 

Stop animacija je fascinanten in raznolik medij, ki združuje likovno in filmsko umetnost. Gledalce nagovarja zelo direktno, ker oživlja oprijemljive realne predmete in sestavlja filmsko pripoved s hitrim predvajanjem zaporedja fotografij na katerih so mikro premiki animiranih objektov.

Mednarodna ekipa pridno pripravljala letošnjo jubilejno edicijo festivala, ki se bo odvila med 8. in 11. oktobrom na različnih prizoriščih v Mariboru. Poleg tekmovalnega programa, katerega vsako leto ocenjuje lokalna publika, se obeta pester in kvaliteten filmski, strokovni ter spremljevalni program in odlično vzdušje. Rdeča nit osrednjega programa je letos »Animacija kot orožje«, zasnovana je po navdihu umetniškega eksperimenta Theodoreja Usheva. V Manifestu A-Z je Ushev imenoval najbolj nevarne družbene grožnje in drzno (ali morda naivno) trdil, da jih lahko umetnost animacije premaga. V posebnem retrospektivnem programu so izbrani filmi, s katerimi poskušajo organizatorke festivala ponazoriti vsako anti-vrednoto, ki jo je omenil Ushev, z odlično stop animacijo ali eksperimentalnim animiranim filmom.

Če se želiš pridružiti festivalski ekipi kot prostovoljec/-ka, pokukati v zaklusije dogajanja, spoznati festivalsko norijo in načine izvedbe festivalov v času Covid-19, potem klikni tukaj.

Vir in foto: Pekarna Magdalenske mreže Maribor