Kultura

Plakat Beremo skupaj do nagrade Outstanding 2022

2. 2. 2023 avtor: Uredništvo

Plakat projekta Beremo skupaj, študenta Erika Contrerasa Mencingerja, je v sklopu tekmovanja, ki nagrajuje izstopajoče kreativne rešitve v zunanjem oglaševanju, v kategorij Obveščanje in ozaveščanje – plakati, prejel nagrado Oustanding 2022.  

Projekt Beremo skupaj je del nacionalnega meseca skupnega branja, ki krepi prepoznavanje pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni. V letu 2022 je potekal od 8. septembra do 9. oktobra, posebno pozornost pa je namenjal branju in gibanju.

Organizatorji projekta so k soustvarjanju likovne podobe povabili študente Akademije za likovno umetnost in oblikovanje – Oddelek za oblikovanje vizualnih komunikacij (smeri: Fotografija, Grafično oblikovanje in Ilustracija). Vse likovne rešitve študentov (28) so bile predstavljene na študentski semestrski razstavi Odprta akademija: ALUO razstava 2022. Izmed 28 so bile izbrane 3 podobe, ki so bile natisnjene v obliki plakatov.

Eno izmed treh izbranih podob, in sicer podobo, ki jo je pod mentorstvom Emine Djukić ustvaril Erik Contreras Mencinger, študent ALUO, oddelek oblikovanje vizualnih komunikacij, smer fotografija, je strokovna žirija uvrstila v ožji izbor Europlakatovega tekmovanja ki nagrajuje izstopajoče kreativne rešitve v zunanjem oglaševanju, v kategorij Obveščanje in ozaveščanje – plakati, kjer je nato osvojila nagrado Oustanding 2022.

Nagrado sta 26. januarja 2023 na slavnostni podelitvi prevzela Erik Contreras Mencinger in predstavnica Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Manca Perko, ALUO je zastopala Emina Dukić, JAKRS, ki sofinancira promocijsko akcijo Nacionalnega meseca skupnega branja Beremo skupaj, pa Tjaša Urankar.

Ob tem je avtor plakata Erik Contreras Mencinger povedal:

Plakat smo delali vsi študentje OVK oddelka na ALUO imel sem pa to srečo, da je bil izbran s strani Bralne značke. Fotografije ljudi na plakatu so predvsem moji bližnji prijatelji, zato je bil ta del procesa še najbolj sproščen in kolaborativen. Ciljal sem predvsem na barvitost in gibljivost, saj sem vedel, da je plakat namenjen predvsem mlajšemu občinstvu in se mi je zdela taka vsebina najbolj atraktivna za mlade. Nominacija in nagrada sta bili zame čisto nepričakovani, me je pa seveda razveselilo, da sem uspel s pomočjo mentorice in parih kolegov, ki sem jih fotografiral, narediti plakat, ki je ljudem in žiriji ostal v spominu. Upam, da bo v prihodnosti še kakšna taka priložnost.

Več informacij o projektu Beremo skupaj najdete na spletni strani projekta.


Pobudniki in organizatorji projekta Beremo skupaj so Društvo bralna značka Slovenije – ZPMS, Bralno društvo Slovenije, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

Partnerji in sofinancerji projekta so Javna agencija za knjigo RS, Andragoški center Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport, Zavod RS za šolstvo, Akademija za likovno umetnost in oblikovanje in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani.

Vir: Društvo bralna značka Slovenije