Šport

PLAY – s športom proti socialni izključenosti otrok in mladine

24. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Od 14. do 18. oktobra so se predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto udeležili zaključnega dogodka pri projektu Erasmus+ PLAY, ki je potekal vse od leta 2017. Osrednji del zaključnega srečanja je bila promocija projekta in predstavitev rezultatov. Zaključni dogodek je potekal v Barceloni, v Španiji.  

Poleg projektnih partnerjev (Suomen Monikulttuurinen Liikuntaliitto Fimu ry – The Finish Multicultural Sports Federation, Consorzio Comunità Solidale – CCS (Italija), Asd Margherita Sport e Vita Basket – MSV Basket (Italija), Pere Tarres Foundation (Španija), Fare network (Velika Britanija) ter Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (Slovenija)), so se osrednjega dogodka udeležili tudi prostovoljci YAGs (Youth Advisory Group), ki so predstavili svoje delo v okviru projekta PLAY. Poleg njih so se dogodka udeležili tudi ostali deležniki različnih agencij ter organizacij, ki delujejo na področju športa in socialne vključenosti tako iz držav EU, kakor tudi iz tretjih držav. 

Na dogodku, natančneje na nadaljevalnem športnem kongresu, so ti deležniki predstavili svoje najpomembnejše projekte na to temo. Skupen cilj projekta in vseh sodelujočih pri projektu je premagovanje socialne izključenosti otrok in mladine iz ranljivih skupin s pomočjo športa. 

Slovenski partner v projektu, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, je v okviru programa organiziralo več športnih dogodkov za mlade z namenom nuditi priložnosti za razvijanje talentov. Otroci so lahko trenirali različne skupinske športe, s tem so gradili veščine team-buildinga, skozi športe za posameznike pa so utrjevali samozavest.  Otroci iz različnih okolij so tri dni preživeli skupaj in spoznavali sprejemanje sovrstnikov in enakopravnost ter uživali zadnje dni počitnic v vzpodbudnem vzdušju.

Na kongresu so bili zbrani predstavniki svetovno znanih organizacij iz Brazilije, Kolumbije, Mehike, Vietnama, Indije in ostalih držav sveta. Kljub demonstracijam in nemirom, ki so se sočasno odvijale na ulicah Barcelone, so partnerji uspešno zaključili projekt PLAY v duhu sloge, enotnosti, prijateljstva in spoštovanja, kar je tudi sicer bil namen projekta.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto