Zabava in prosti čas

Pohodni bivak ali iskanje medveda po bloških gozdovih

24. 11. 2022 avtor: Zveza tabornikov Slovenije
""

Vsak od nas skozi življenje pridobiva zaznamujoče izkušnje, ki ga bogatijo in s pomočjo katerih si gradi nepozabne spomine. Jaz jih gradim skupaj s taborniki. In katera je bila moja najlepša taborniška izkušnja, me sprašuješ? Definitivno pohodni tabor 2022!

Zbrali smo se pred železniško postajo v Ljubljani, se z vlakom odpeljali proti Rakeku in začeli svojo pot s ciljem v Mirtovičih čez šest dni. Prvi večji postanek je bil Rakov Škocjan, kjer smo raziskovali lepote tamkajšnjih jam, se sprehodili čez naravni most in se po krepki malici odpravili do Cerkniškega jezera. Utrujeni in razbolelih ram smo se po večerji in masažnem vlakcu zasluženo zazibali v spokojen spanec.

Naslednji dan nas je pot vodila čez Cerkniško jezero do Križne jame, kjer smo si s čolnom ogledali njeno skrivnostno notranjost, s Tinkaro pa naju je tam čakalo edinstveno rojstnodnevno presenečenje. Mafin v plahem soju sveče v temi jame, Happy birthday na ukulele, čolniček sredi jezera … Zvečer smo prenočili na vrtu prijaznih domačinov, ki so nas pogostili s slanino, za zabavo pa je poskrbel njihov prikupni kuža Čiko.

Po nevihtni noči v na srečo suhem bivaku smo se odpravili do Bloškega jezera. Čas je ob prijetnem druženju, masiranju, sončenju in osvežilnem čofotanju prav hitro minil. Po gozdni poti v družbi ptičjega petja smo se odpravili proti Ravnam na Blokah. V teh dneh smo že začeli opažati naše na novo izklesane mišice in se navadili na žulje. Po opazovanju bleščečega nočnega neba z razgledom na vas Hrib – Loški Potok smo se ovili v spanec pod milim nebom ter prisluhnili divjim zvokom narave. V takšnih neponovljivih trenutkih res spoznaš, kako samosvoja in edinstvena je slovenska pokrajina, ter se zaveš bistva, zakaj sploh si tabornik.

V takšnih neponovljivih trenutkih res spoznaš, kako samosvoja in edinstvena je slovenska pokrajina, ter se zaveš bistva, zakaj sploh si tabornik.

""
Fotografija: Maša Troha

Jutranjemu soncu je sledil odhod polovice voda z namenom, da bi brez pomoči vodnikov prišli do naslednje točke. Naša pot je bila polna petja, mahanja avtomobilom in navsezadnje kvalitetnega druženja. V Dragi smo se znova srečali, kjer nas je presenetila dolžina preostale poti do Mirtovičev. Takrat se je zopet pokazala prijaznost srčnih domačinov, saj nam je naš novi prijatelj Frenk s traktorjem skrajšal občuten del poti. Ta je vodila skozi temen gozd, v katerem naj bi mrgolelo medvedov. Kljub pozornim, a že rahlo utrujenim pogledom, žal nismo videli nobenega od njih. Naslednji dan smo spretno našli pot skozi gozd nad Osilnico, po prijetni poti pa pohodni bivak zaključili s peko hrenovk nad ognjem, krompirjem v žerjavici in petjem ob ognju. Zadnji dan se je z 9-km raftanjem po Kolpi zaključil epsko.

Po dolgih urah hoje smo končno dosegli naš končni cilj, in rečem lahko, da je ta izlet bil ena izmed mojih najlepših taborniških izkušenj in lep zaključek naših taborniških let kot člani. Za nami je nepozaben pohodni bivak, polno edinstvenih občutkov, ki se jih bom za vedno spominjala.

Sedaj nas čakajo nove, še neprehojene poti. Ta je bila le ena … Le koliko jih še bo?    

Prispevek je pripravila Maja Bizjak, članica Društva tabornikov Rod Bičkova skala iz Ljubljane.