Aktivno državljanstvo

Pomen volitev

4. 11. 2022 avtor: Uredništvo
volilna skrinjica

Volitve so eden najpomembnejših izrazov ljudske suverenosti in neločljiv del predstavniške demokracije ter pogoj za vzpostavitev in ohranitev pravne države. Na volitvah volivci izražajo svojo voljo, z izbiro predstavnikov pa imajo, neposreden vpliv na sestavo parlamenta in drugih državnih, tudi lokalnih organov in na njihove odločitve. Kljub pomembnosti volitev volilna udeležba po Evropi upada, posebej med mladimi volivci. Tudi v Sloveniji se danes volitev udeležuje veliko manj volilnih upravičencev kot takoj po osamosvojitvi.

Zakaj se mladi ne udeležujejo volitev?

Razlogov je več. Lahko gre za razočaranje nad politiki, občutek, da njihov glas ne šteje, pomanjkljivo informiranost, pomanjkanje nagovarjanja mladih s strani politikov in vključevanja mladih v politiko … Kljub temu, je pomembno, da izpolnimo svojo državljansko dolžnost. Zakaj? Tukaj lahko najdeš 5 argumentov za udeležbo na volitvah. 8. ali 9. novembra pa se lahko v Ljubljani udeležiš delavnice Izvoli lokalno prihodnost, ki mladim poskuša približati lokalno politiko in jih poziva k aktivni participaciji v procesih odločanja na lokalni ravni.

Volitve 2022

V mesecu novembru se bomo tako na volišča odpravili tri nedelje zapored. V nedeljo, 13. novembra nas čaka drugi krog predsedniških volitev, v katerem se bosta za položaj predsednika države potegovala Nataša Pirc Musar in Anže Logar. Naslednjo nedeljo, 20. novembra so na vrsti lokalne volitve. Poleg župana bodo volivci glasovali tudi za občinske svetnike in predstavnike krajevnih skupnosti. Morebitni drugi krog po potekal v nedeljo, 4. decembra. Še zadnjo nedeljo v novembru, 27. novembra pa se bodo volivci na treh zakonodajnih referendumih odločali o noveli Zakona o vladi, noveli Zakona o dolgotrajni oskrbi in noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija.