Prostovoljstvo

Pomoč belgijskih tabornikov v Triglavskem narodnem parku

29. 7. 2022 avtor: Zveza tabornikov Slovenije
Pomoč belgijskih tabornikov v Triglavskem narodnem parku

Tudi letos so v juliju v Taborniškem centru Bohinj bivali tuji taborniki, tokrat iz Belgije, ki so izrazili željo, da bi s svojim prostovoljnim delom pripomogli skupnosti. Svoje delo so opravljali na območju Triglavskega narodnega parka.

Kar 150 belgijskih tabornikov in tabornic je oskrbovalo naravo

Od začetka julija je prostovoljno delo v Triglavskem narodnem parku opravilo kar 150 belgijskih tabornikov in tabornic v različnih delovnih skupinah, starih med 15 in 20 let. V prvih dveh tednih so se ukvarjali z odstranjevanjem invazivnega japonskega dresnika z brežin potoka Ribnice, čistili so ceste in površine na planini Vogar, po poti do Slapa Savice, okrog Bohinjskega jezera in ob soteski Mostnice, ter si tako med prostovoljnim delo ogledali tudi naravne znamenitosti. Prostovoljci in prostovoljke so samo ob severni obali jezera pobrali več kot 100 kilogramov smeti.

Triglavski narodni park je vsem prostovoljcem v zameno za trud omogočil brezplačno uporabo panoramske ladjice, brezplačno so uporabljali javni prevoz ter si v Taborniškem centru Bohinj izposojali kanuje in kolesa, ki so jim omogočila raziskovanje krasne narave.

Po zaključku prostovoljnega dela …

Vsaka skupina se je ob zaključku svojega bivanja v Taborniškem centru Bohinj udeležila zaključne slovesnosti, na kateri so prejeli spominske certifikate. Zadnja slovesnost se je odvila v četrtek, 21. julija, udeležili pa so se je tudi župan Občine Bohinj Jože Sodja, vodja Taborniškega centra Bohinj Anja Jurjevčič, vodja Centra Triglavskega narodnega parka Bohinj Ana Marija Kunstelj in direktor JZ TNP dr. Tit Potočnik, ki so sodelovanje pozdravili in se prostovoljcem in prostovoljkam zahvalili za njihov trud.

Zakaj so tovrstni projekti pomembni?

Bivanje neposredno v Triglavskem narodnem parku ljudem omogoča, da se zavejo pomena varovanja narave in vzpostavljanja vedenja, ki vpliva na njeno dobrobit; sodelovanje med Zvezo tabornikov Slovenije, lastnico Taborniškega centra Bohinj, in Triglavskim narodnim parkom, je zato izredno pomembna. Prek tovrstnih akcij si tudi v prihodnosti želimo grajenja zavedanja, da je za ohranjanje narave ključna povezanost in sodelovanje skupnosti. 

Vsem prostovoljcem in prostovoljkam se iskreno zahvaljujejo za pomoč!