Okolje in trajnost

Predstava mladih na temo klimatskih sprememb

28. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Med 12. in 19. oktobrom 2019 je v Dijaškem domu Ivana Cankarja gostovala gledališka skupina Climate Change Theatre in Action iz United World Collega iz Mostarja. Šlo je za nadaljevanje sodelovanja med Climate Change Theatre in Action in Teatrom Pozitiv, saj so v mesecu februarju izvedli izmenjavo v Mostarju, ki je prav tako potekala v obliki plesno – gledališke delavnice.

Tokratna delavnica se je zaključila z zaključno produkcijo na temo klimatskih sprememb. Sporočilo mladih, izraženo večinoma z govorico teles, je predstavljajo uvod v predstavo mostarske skupine, po predlogi pisateljice Hanne Cormick “Canary/ Kanarček”. 

Predstava, če povzamemo avtoričine besede in njeno sporočilo je:  “Resnična zgodba, fantazija, alegorija. Za vse ljudi, živali, žuželke in pokrajine, katerih telesa so na prvi liniji, prostovoljno ali nehote, s podnebnim aktivizmom, podnebnimi razseljevanji, podnebnimi katastrofami, podnebnimi boleznimi; predstava posameznikov, ki izpostavljajo varnost in privilegij lastnih  teles, da branijo in zagovarjajo tiste, ki ne morejo govoriti zase, ker so že utrpeli škodo ali so preganjani; da s svojimi stališči in majhnimi ter simbolnimi dejanji prenašajo sporočila poškodovanih, izginulih, zaprtih,  za spremembo, ki je na obzorju in bo prišla“. 

Predstava je bila odigrana v okviru projektnega tedna “Festival DICarskih dejavnosti” ter stalnega tedenskega programa v Kreatoriju DIC.

Vir: KUD Pozitiv
Foto:  Miha Maver – arhiv KUD Pozitiv