Angažiraj se / Izobraževanje

Pregled poletnih šol v letu 2023

16. 6. 2023 avtor: Uredništvo
Skupina mladih na poletni šoli

Del poletnih počitnic lahko izkoristiš tudi za pridobivanje novih znanj ali za poglabljanje znanja na določeno tematiko pred začetkom novega študijskega leta, pri tem pa spoznavaš nove prijatelje iz celega sveta in se za nekaj tednov odpraviš v tujino.

Kako? Z udeležbo na poletni šoli.

Kaj je poletna šola?

Poletne šole se odvijajo v času poletnih počitnic v Sloveniji in tujini in trajajo nekaj tednov. Po navadi jih organizirajo univerze, fakultete ali pa študentske organizacije. Namenjene so poglabljanju znanj ali seznanitvi z določeno temo, z udeležbo pa lahko pridobiš tudi kredite, ki se ti upoštevajo na tvoji fakulteti. Nekatere izmed poletnih šol so namenjene tudi dijakom in osnovnošolcem.

Poletne šole Univerze v Ljubljani

Članice Univerze v Ljubljani so pripravile številne poletne šole z različnih področij: zgodovine, kemije, socialnega dela, informatike, fizike, farmacije, gozdarstva, matematike, ekonomije, politologije …

Odvijajo se tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Nekaterih se lahko udeležite brezplačno, za druge pa je potrebno plačilo kotizacije. Najdete jih tukaj.

Poletne šole Univerze na Primorskem

Univerza na primorskem letos v sodelovanju z Institutom Jožef Štefan organizira poletno šolo umetne inteligence ESSAI 2023. Več informacij o poletni šoli najdete tukaj. Za še več priložnosti poletnih šol Univerze na Primorskem pa preverite še spletne strani njenih fakultet in naslednjo spletno stran.

Poletne šole Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru organizira poletno šolo odprte znanosti za študente, študentke, mlade raziskovalke in raziskovalce, s ciljem pridobiti veščine s področja ravnanja z raziskovalnimi podatki. Več informacij najdete tukaj.  Fakulteta za strojništvo in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo v Mariboru pa ponujata poletne šole za dijake.

Poletne šole Univerze v Novi Gorici

Univerza v Novi Gorici ponuja dve poletni šoli, in sicer Usposabljanje s področja globoke tehnologije in njenega vpliva na podjetništvo in inovacije in poletno šolo astronomije za dijake. Več informacij najdete tukaj.

Poletne šole tujih institucij

Za več priložnosti in informacij o poletnih šolah evropskih univerz preveri spletno stran Summer schools in Europe ali Summer study aborad programme. Informacije o poletnih šolah v Veliki Britaniji pa najdeš tukaj.

Z udeležbo na poletni šoli lahko pridobiš nova prijateljstva, izboljšaš svoje jezikovne kompetence, nagradiš svoj CV, najdeš novo področje zanimanja, razvijaš ideje in najdeš navdih za nadaljnjo študijsko ali karierno pot. Naj bo tvoje poletje aktivno in polno novih dogodivščin ter izkušenj!