Okolje in trajnost

Prinesi zdravilo, da za Zemljo poskrbimo

7. 4. 2023 avtor: Zavod MISSS

Ob DNEVU ZEMLJE v mladinskem centru Skupaj v skupnosti že nekaj let zapored organiziramo akcijo zbiranja zdravil.

Včasih ne porabimo vseh zdravil, ki smo jih dobili v lekarni ali pa jim je potekel rok uporabe. Kaj storiti z zdravili, ki jim preteče rok uporabe? Ni odgovorno, da z zdravstvenimi odpadki ravnamo tako, da jih zavržemo v smeti ali pa jih odplaknemo v odtoke. Večina odpadnih zdravil sodi med nevarne odpadke, zato je pomembno, da jih ne zavržemo med običajne odpadke, niti jih ne smemo splakniti skozi straniščno školjko. Nepravilno odvržena zdravila namreč onesnažujejo okolje. Sledi zdravil so našli v površinskih vodah (jezerih in rekah), v podtalnici, v zemlji in celo v pitni vodi. Odpadna zdravila je treba doma zbirati ločeno od drugih odpadkov, zaprta v originalni stični ovojnini (embalaži), na suhem, varnem in otrokom nedostopnem mestu. Odpadna zdravila so tablete, kapsule, sirupi, kapljice, svečke in mazila.

Neuporabljena zdravila in zdravila s pretečenim rokom uporabe bomo zbirali vse do petka, 21. 4. 2023, od 9.00 do 17.00 v mladinskem centru Skupaj v skupnosti na Kunaverjevi 2, v Dravljah.  V sodelovanju s Probono ambulanto (Ambulanta s posvetovalnico za osebe brez urejenega osnovnega zdravstvenega zavarovanja) in JP Voka Snaga  bomo poskrbeli, da bodo zbrana zdravila uničena na primeren način oz. da se koristno uporabijo za ljudi, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja.

Vabljeni torej, da doma pregledate ali vam ostajajo kakšna še uporabna zdravila, ki jih ne potrebujete več  oziroma je vašim zdravilom pretekel rok uporabe.  Prinesite jih v naš mladinski center!

Skupaj postanimo močnejši in z majhnimi koraki spreminjajmo svet na bolje!