Kultura

Projekcija kratkih filmov mladih ustvarjalcev v Škofji Loki

13. 6. 2022 avtor: Familija – izobraževalni in terapevtski center

V okviru evropskega leta mladih se je 26. maja 2022 v MKC Pri Rdeči Ostrigi v Škofji Loki odvila filmska projekcijo treh kratkih filmov, ki so jih ustvarili udeleženci programa PUM-o Škofja LokaMDC Blok ter še nekateri drugi mladi iz lokalnega okolja, stari med 15 in 25 let. Sodelujoči so bili vključeni v celoten proces nastajanja filma, od pisanja scenarija, kostumografije, scenografije, režije in snemanja. 

Časovnica življenja je burleska, ki govori o tem, kako pomembne so naše lastne odločitve in osebni angažma pri izbiri poti v življenju. Drugi film z naslovom Žive sanje je kratek stopmotion film, katerega zgodbo smo našli v presečišču sanjskih zgodb mladih in ga prvič prikazali na javnem dogodku letos ob svetovnem dnevu spanja. Tretji film, Pumor, ki je grozljivka, pa smo predvajali premierno.  

Projekciji filmov je sledila diskusija z ustvarjalci filma Pumor. Predebatirali so proces nastajanja filma, obenem pa so se osredotočili na temo aktivne participacije mladih v družbi, kaj to pomeni, kako se aktivirati, zakaj je to pomembno, kako lahko z aktivno participacijo in povezovanjem dosežemo spremembe v družbi in sooblikujemo spodbudno ter ustrezno okolje za mlade.

Dogodek je potekal v sproščenem vzdušju piknika, na katerem so stkali tudi kar nekaj novih prijateljskih vezi in obudili stara prijateljstva.