EU zadeve / Mladinski sektor / Mladinsko delo

Projekt Agora NextGen – Naš zakaj

17. 4. 2023 avtor: Celjski mladinski center

Opaziti je, da volilne pravice ali politične participacije na splošno ne uveljavljajo vsi. Mnogi morda mislijo, da nimajo kaj prispevati ali pa da jih politični dogodki ne zanimajo. To velja tako za odrasle kot za mlade. Vendar pa je razlog za ta dvom pogosto pomanjkanje znanja. V zadnjih letih se EU sooča z nizko stopnjo politične udeležbe. Ta trend je še posebej opazen med mladimi.

“Predvsem želimo ustvariti podlago za naslednjo generacijo volivcev, da bodo lahko samostojno in neodvisno sprejemali odločitve ter svoja mnenja zagovarjali z utemeljenimi argumenti. Najpomembnejša osnova za to je, da mladi pridobijo potrebno znanje o demokratičnih procesih in sprejemanju odločitev. Naš projekt ponuja priložnost, da v te temelje položimo več manjših gradnikov in da bodočim volivcem z interaktivnimi in v mlade usmerjenimi metodami ponudimo orodja za sodelovanje in politično udejstvovanje,” razmišljajo v Celjskem mladinskem centru.

“Prepričani smo, da je mlade mogoče usposabljati in vključevati v proces s pomočjo simulacijskih iger, izobraževalnih videoposnetkov in dogodkov, da bi jim politični procesi postali dostopnejši in razumljivejši v skladu z geslom “učenje z delom”. Viri, ki jih bomo pripravili, so namenjeni dvigu kompetenc mladih in mladine: spletna učna platforma Agorina medijska knjižnica na spletni strani projekta, simulacijska igra Agora NextGen (o volilnih procesih), zagovorniški priročnik o različnih vidikih in možnostih demokratične participacije,” še dodajajo.

V petek, 24. marca, so se projektni partnerji prvič srečali v Trnavi na Slovaškem. Pogovarjali so se o ciljih, namenih in konkretnem časovnem načrtu projekta. Velik del dneva so preživeli v skupini in s pomočjo skupinskega dela debatirali o rezultatih in izvajanju projekta.

Projekt Agora
Projekt Agora