Zabava in prosti čas

Projekt New Dimension Party je prejel priznanje Drevo digitalnosti

20. 12. 2022 avtor: Zavod Nefiks

Kako se je rodila ideja za solidarnostni projekt New Dimension Party nam je povedal vodja projekta, Jakob Osredkar.
Ideja se je rodila pred tremi leti, saj sem že od nekdaj sanjal, da bi za mlade organiziral takšen dogodek. Sicer nisem sam toliko hodil po zabavah, saj mi takšen način zabavanja zaradi alkohola in ni bil blizu. Sem si pa želel organizirati dogodek, ki bi mladim sporočal zdrav način zabave, kjer se lahko zabavaš tudi brez vpliva substanc.

Iz te ideje se je potem rodila konkretna pobuda, okrog katere se je nabralo kar nekaj prostovoljcev, ki smo v letu 2019 v MC Vič organizirali prvi New Dimension party, ki se ga je udeležilo kar nekaj nastopajočih (od banda, plesalcev, DJ-a itd.), poleg glasbe pa smo pripravili tudi različne družabne igre, kar je omogočalo mladim, da so se lahko družili in spoznavali tudi izven dvorane.

Projekt smo s podporo Zavoda Nefiks in MC Vič prijavili tudi na Evropsko solidarnostno enoto, vendar na žalost v prvem poizkusu nismo bili uspešni, nam je pa uspelo v drugem, ko smo projekt še nekoliko izboljšali in dopolnili. V ekipi je bilo poleg mene še 7 drugih ožjih članov ekipe, vseh prostovoljcev v projektu pa je bilo kar 58.

Zaradi okoliščin s COVID-19 pa ste tudi ta projekt morali spremeniti? Kako ste se znašli?
Ta sprememba in vse prepovedi so bile za nas kar velik zalogaj, saj smo si projekt zastavili kot eno veliko zabavo, česar pa na žalost nismo mogli izvesti. V tistem trenutku smo z ekipo iskali rešitve in spremenili koncept, ki pa ni ustrezal prvotnemu namenu, ki je bil ta, da se mladi kvalitetno in zdravo zabavajo.
Rešitev smo našli v tem, da celoten dogodek preselimo na splet in organiziramo New Dimension Party Competition, v katerem bi se lahko pomerili nastopajoči. V polfinale se jih je izmed vseh prijavljenih uvrstilo 20, trije, ki so prejeli največ glasov, pa so se pa uvrstili v finale.
Finale tekmovanja je potem potekalo v živo preko YouTuba in zelo smo bili presenečeni, saj si je posnetek ogledalo preko 1000 gledalcev.

Zabava, na kateri je iz svojih domov sodelovali preko 1000 gledalcev pa je bila le pika na i – trud in pogum mladih je bil poplačan s številnimi zahvalami in pohvalami. Vodja projekta, Jakob Osredkar je v letu 2022 za svoje delo s strani Mladinskega sveta Slovenije prejel naziv Naj prostovoljec leta, ekipa prostovoljcev in njihov projekt pa sta 9. decembra s strani NA MOVIT prejela priznanje “Drevo digitalnosti”.

Priznanje Drevo digitalnosti v programu Evropska solidarnostna enota

Program Evropska solidarnostna enota kot eno izmed prednostnih nalog predvideva digitalno preobrazbo. To pomeni, da program nudi podporo Evropejcem ne glede na njihov spol, starost in ozadje, da bi živeli in uspevali v digitalni dobi s pomočjo projektov in aktivnosti, katerih cilj je izboljšati digitalne spretnosti, spodbujati digitalno pismenost in/ali krepiti razumevanje tveganj in priložnosti digitalne tehnologije.

Skupina petih mladih se je v začetku leta 2020 z velikim navdušenjem pripravljala na izvajanje dogodkov solidarnostnega projekta New dimension party v lokalnem okolju, v okviru katerih so želeli vrstnike spodbuditi in jim omogočiti načine zdrave zabave ob druženju z glasbo, kjer je tudi brez alkohola mogoče neznansko uživati. Projektne aktivnosti se žal niso odvijale po prvotnem načrtu, vendar skupini mladih epidemija korona virusa ni vzela poguma. Aktivnosti so preuredili in mladim glasbenikom ter nastopajočim omogočili, da so se lahko preko spleta družili in predstavili svoje talente. Vrhunec projekta je bilo glavno tekmovanje New Dimension Party 2021, ki so ga prenašali v živo na svojem YouTube kanalu.”

Obrazložitev priznanja Drevo digitalnosti, ki ga je podelila NA Movit

Čestitke Emi Pregelj, Pii Fistrovič, Tjaši Medvešček, Jakobu Osredkarju in Teiu Žoržu za odlično izpeljan projekt ter Nives Felić, mladinski delavki iz MC Vič, ki je ekipo spremljala čez celoten projekt.

Ekipa New Dimension Party z mentorico Nives Felić