Vključenost

Projekt Yes Volunteering se kljub koronavirusu nadaljuje

3. 4. 2020 avtor: Uredništvo

V zadnjih dneh marca bi se morali predstavniki partnerskih držav, ki sodelujejo v Erasmus+ KA2 projektu Yes Volunteering: citizen’s inclusion prospects improved by volunteering”, srečati v portugalski Lousadi, a je bilo mednarodno srečanje zaradi trenutnega dogajanja po svetu prestavljeno na splet. Vsi partnerji v projektu so se odločili, da bodo s svojim delom nadaljevali na t.i. način “Smart Working” in srečanja, v okviru katerega bo izvedeno tudi več delavnic, preselili v digitalni svet in jih izvedli prek videokonference. 

V projekt “Yes Volunteering” je vključenih šest organizacij iz šestih držav: vodilna partnerica Aurive iz Italije, Rightchallenge iz Portugalske, avstrijski InterAktion, Deses 3 iz Španije, turška organizacija Yasam Boyu Egitim Dernegi in DRPDNM iz Slovenije.

Ključni poudarek v projektu je strateško partnerstvo na področju izobraževanja odraslih, kjer kot eden od partnerjev sodeluje tudi Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto (DRPDNM), ki je na spletnem srečanju predstavilo primera dveh dobrih praks, ki se izvajata v društvu, delili so tudi dva videoposnetka, v katerih nastopata prostovoljca Društva, Miroslav Strniša in Mojca Rodič, ki v videu med drugim govori tudi o tem, kako pomembno je biti aktiven, kar je glavni motiv projekta Socialna aktivacija, v katerem sodelujejo albanske ženske, ki se učijo številnih veščin in pridobivajo kompetence ter znanje slovenskega jezika, z vsem tem pa bodo lažje našle zaposlitev in se tako hitreje vključile v družbo.

V treh dneh, kolikor je srečanje trajalo, so se partnerji dogovorili za nadaljnje korake v projektu, prav tako so spregovorili o dosedanjem delu in težavah, s katerimi se soočajo zaradi trenutnih razmer. S težavami se ne soočajo le partnerji pri svojem delu, ampak se z njimi soočajo vsi, ki so v izolaciji, in delavci, ki opravljajo svoje delo, bodisi v tovarnah bodisi v bolnišnicah, zato je v tem času še toliko bolj pomembno, da stopimo skupaj in podpremo vse, ki so zaradi situacije še bolj prizadeti – bolne in ostarele, o čemer so se pogovarjali tudi med srečanjem.

Tako po Sloveniji in tudi širše potekajo akcije, v katerih se prostovoljci ukvarjajo s kuhanjem kosil, šivanjem mask, hodijo po vsakodnevnih opravkih (nakupi, plačilo položnic itd.) in drugimi dejavnostmi, ki jih predvsem starejši, ki morajo ostati v samoizolaciji, ne morejo opravljati. Prostovoljstvo in solidarnost sta v kriznih časih še kako pomembna, kar se je večkrat izkazalo tudi v preteklosti, ne le zdaj, v času koronavirusa, zato so se odločili, da bodo kot eno od dobrih praks, ki jih predstavljajo v projektu, predstavili prav prostovoljstvo v kriznih situacijah, prostovoljstvo, ki ni načrtovano, ki se pojavi kot samoiniciativni odziv na trenutne razmere. Tovrstno prostovoljstvo v Sloveniji dobro poznamo – od naravnih nesreč do pobud za zbiranje denarja za obolele otroke, za živali, nakupe različnih medicinskih pripomočkov, ki jih primanjkuje v državi, na primer.

Načrtujejo serijo spletnih delavnic, ki pomenijo priložnost za analizo rezultatov lokalnih dejavnosti v tem projektu. Partnerji so namreč v zadnjih mesecih naredili raziskavo o učnih potrebah mladih in odraslih, vključenih v prostovoljne dejavnosti v različnih skupnostih. Skupno je bilo v državah partnericah anketiranih več kot 200 prostovoljcev, ki so v anketi odgovarjali na vprašanja o motivih, zaradi katerih so se odločili za prostovoljstvo, ter o ciljih, povezanih z učenjem in kompetencami, ki jih pridobijo oz. nadgradijo s svojimi prostovoljskimi dejavnostmi. Informacije, ki so jih pridobili s pomočjo vprašalnikov, bodo pomagale izboljšati kakovost prostovoljskih programov in najti najboljši način za zadovoljevanje izraženih posebnih potreb, povezanih z učenjem.

O vseh nadaljnjih korakih in postopkih v projektu lahko sledite na spletni strani projekta Yes Volunteering, njihovi Facebook strani https://yesvolunteering.weebly.com/, , najdete jih tudi na Instagramu in na Youtubovem kanalu Yes Volunteering.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto