Prostovoljstvo

“Prostovoljstvo mi omogoča kvaliteten in družbeno koristen način preživljanja prostega časa”

24. 3. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
prostovoljstvo

“Prostovoljstvo mi omogoča kvaliteten in družbeno koristen način preživljanja prostega časa. Prostovoljsko delo ni samo koristno za osebo, ki prejema pomoč, ampak tudi za prostovoljca”, pravi 27 letna Andrea, ki je že pet let prostovoljka na Slovenski fundaciji za UNICEF.

Sem Andrea, stara 27 let in sem prostovoljska pri Slovenski fundaciji za UNICEF. V prostovoljstvo sem se vključila pri 22 letih. Na UNICEF-u Slovenija sem v okviru prostovoljstva predvsem izvajala delavnice za otroke v osnovnih in srednjih šolah na teme, ki zadevajo otroke in njihove pravice – učenje o otrokovih pravicah, razbijanje stereotipov in predsodkov, sprejemanje različnosti, skupinska dinamika in povezanost razreda… Prav tako sem izvajala tudi aktivnosti za otroke v namestitvenem centru Logatec. Namreč ob večjem prihodu begunk in beguncev v Slovenijo smo se ekipa prostovoljk in prostovoljcev na UNICEF-u Slovenija organizirali in redno hodili izvajati aktivnosti za otroke, ki so bili tam nameščeni. Pomembno je bilo, da smo z rednimi tedenskimi aktivnostmi in igrami poskušali na novo vzpostaviti porušen ritem pri otrocih.

Ker sem študirala prevajalstvo, sem nato več prostovoljskega dela namenila ravno prevajanju, tako sem prevajala različna besedila na temo zagovorništva otrokovih pravic iz angleškega v slovenski jezik in obratno. S prevajanjem besedil z različnih področij pridobivam poklicne izkušnje in znanje o temi, ki jo prevajam.

Prostovoljstvo mi omogoča kvaliteten in družbeno koristen način preživljanja prostega časa. Prostovoljsko delo ni samo koristno za osebo, ki prejema pomoč, ampak tudi za prostovoljca. Pri opravljanju prostovoljskega dela namreč pridobivam različna znanja in spretnosti, ki jih uporabljam v zasebnem in poklicnem življenju, ter spoznavam ljudi iz različnih okolij. Prostovoljstvo tudi pozitivno vpliva na mojo samopodobo, saj imam ob opravljanju prostovoljnega dela občutek, da prispevam k napredku družbe in k razvijanju vrednot solidarnosti.

UNICEF-ova prostovoljka Andrea, 27 let

Prostovoljstvo na UNICEF-u Slovenija

V kolikor tudi tebe zanima prostovoljsko delo na UNICEF-u Slovenija, te lepo vabimo, da si ogledaš našo spletno stran. Na spletni strani najdeš tudi naš kontakt, zelo bomo veseli, če nam pišeš. Trenutno potrebujemo največ pomoči pri administrativnih delih za delovanje naše organizacije in razvijanje programov pomoči.