Aktivno državljanstvo / Prostovoljstvo

Prostovoljstvo na UNICEF-u Slovenija: »Ena mojih najboljših odločitev«

19. 10. 2023 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF
odtisi rok

»UNICEF prostovoljec sem od letošnjega poletja in že sedaj lahko rečem, da je bilo delo za Slovensko fundacijo UNICEF ena mojih najboljših odločitev. Pridobivam dragocene izkušnje, opravljam delo s poslanstvom, se ukvarjam z zanimivimi vsebinami, pa še močno referenco za življenjepis imam – zmagovalna kombinacija!«

pravi 23-letni Matej, ki skozi svojo izkušnjo predstavi, kaj zanj pomeni prostovoljstvo mladih na UNICEF-u Slovenija.

Izkušnja mladega prostovoljca

Sem študent tretjega letnika dodiplomskega študija zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, od septembra pa sem na Erasmus+ študijski izmenjavi na Univerzi na Dunaju. Ker sem že junija opravil vse izpite, sem imel čez poletje na voljo kar nekaj časa. Uporabiti sem ga želel čim bolj produktivno, se česa naučiti in narediti kaj dobrega. Moja babica, dolgoletna podpornica in donatorka UNICEF-a, mi je predlagala, naj preverim, če na UNICEF-u potrebujejo prostovoljce. Tako sem konec julija stopil v kontakt s Slovensko fundacijo za UNICEF in v roku enega tedna smo bili dogovorjeni – postal sem njihov prostovoljec. Avgusta sem v okviru projekta P-odporni mladi pomagal pri vnašanju podatkov iz vprašalnikov, ki so jih izpolnjevali osnovnošolski otroci, v digitalno platformo ter pri urejanju baze darovalcev in pri posodabljanju njihovih kontaktov. Septembra sem pomagal pri urejanju baze podatkov kontaktov osnovnih šol in pri prevajanju UNICEF-ovega poročila o revščini otrok.

Opravljanje prostovoljstva pri Slovenski fundaciji za UNICEF mi je v osebno veselje, saj imam občutek, da tudi sam nekaj pripomorem k izboljšanju položaja otrok v svetu, ki je, sploh v zadnjih letih, slab. Poleg tega mi takšno delo zelo ustreza, saj je urnik dela povsem fleksibilen, veliko pa se lahko opravi tudi na daljavo, kar je zame pomembno še posebej od začetka moje študijske izmenjave. Kot prostovoljec sem imel privilegij spoznati zaposlene pri Fundaciji, ki so res zelo prijazni in predani svojemu poslanstvu, kar mi je v navdih.

Veselim se nadaljnjega sodelovanja z UNICEF-om in še posebej možnosti, da bom v prihodnje opravljal tudi kakšna prostovoljska dela na terenu.

Prostovoljstvo na UNICEF-u Slovenija

Če tudi tebe zanima prostovoljstvo na UNICEF-u Slovenija, te vabimo, da se nam pridružiš! Na spletni strani najdeš več informacij, obrazec za prijavo ter elektronski naslov in telefonsko številko za direkten kontakt.