Prostovoljstvo

Prostovoljstvo za mlade

6. 7. 2023 avtor: Matic Gorenc
prostovoljstvo

V Sloveniji obstaja za mlade veliko priložnosti za prostovoljstvo, tako na državni, evropski in svetovni ravni. Prostovoljstvo je odlična priložnost za nabiranje novih izkušenj, spoznavanje novih ljudi, predvsem pa za to, da svet naredimo vsaj malo boljši.

Če iščete prostovoljska dela v svojem lokalnem okolju, jih lahko najdete na spletni strani prostovoljstvo.org, kjer lahko z njihovim iskalnikom najdete dela, ki vam vsebinsko in lokacijsko ustrezajo. Na njej je 1876 prostovoljskih organizacij ter 7456 prostovoljcev, nastala je v sodelovanju Slovenske mreže prostovoljskih organizacij in Slovenske filantropije.

Evropska solidarnostna enota

Lahko se tudi pridružite Evropski solidarnostni enoti, kar storite z registracijo na njihovi spletni strani. Individualno prostovoljstvo traja od 2 do 12 mesecev, v nekaterih primerih je lahko tudi krajše, običajno poteka v drugi državi. Skupinsko prostovoljstvo prav tako poteka od 2 do 12 mesecev in poteka v tuji državi, kjer boste lahko delovali s prostovoljci iz vse Evrope.

EU Aid Volunteers

Evropska unija pa organizira tudi pobudo EU Aid Volunteers, ki prostovoljce iz EU pošilja po celem svetu. Poleg nje obstaja tudi program GLEN (Global Education Network of Young Europeans), v katerem lahko mladi med 21. in 30. letom odpotujejo v države globalnega juga, kjer tri mesece opravljajo prostovoljsko delo.

Prostovoljci Združenih narodov

Združeni narodi pa ponujajo program Prostovoljci Združenih narodov (UNV), ki poteka v približno 130 državah po vsem svetu. Prostovoljci morajo biti stari vsaj 25 let ter imeti univerzitetno diplomo ali diplomo visoke strokovne šole, 2 leti delovnih izkušenj in znanje enega od delovnih jezikov programa: angleščine, francoščine ali španščine. Prostovoljske pogodbe večinoma trajajo od šestih mesecev do enega leta.