Mladinski dialog

Prvič: iskreno in odkrito o odraščanju, odnosih in intimnosti

6. 2. 2024 avtor: Uredništvo
Prvič

Ali veš, kakšna je razlika med poželenjem in vzburjenostjo? Ali veš, da v Indiji obstaja tretji spol? Veš, kaj pomeni kratica DRAG? Ali veš, kaj ima v mislih slovenski igralec Domen Valič, ko omeni anteno? Vse to in še več so lahko obiskovalci včerajšnjega predstavitvenega dogodka projekta Prvič izvedeli v ljubljanskem Kinodvoru.

Na Kolodvorski ulici 13 v Ljubljani je bilo včeraj, 5. februarja, mladostno. RTV Slovenija je javnosti predstavila svoj projekt Prvič, sklop vsebin o odraščanju, odnosih in intimnosti, ki že ta mesec prihajajo na slovensko javno radiotelevizijo. V ospredju projekta so mladi, ki si izkušnje in mnenja o temah, o katerih se ni vedno lahko pogovarjati, izmenjujejo odprto in iskreno.

Prvič združuje TV dokumentarno serijo, radijski podkast in izobraževalne članke, ki mlade izobražujejo o vseh prvih korakih na njihovi poti odraščanja. Prvi znaki pubertete, prvič nekaj čutim, prvič sem v zvezi in prvič sem z nekom intimen so le nekateri primeri. Avtorici in urednici projekta sta Neža Prah Seničar in Urška Henigman.

Prvič
Del mladih, ki so sodelovali pri projektu Prvič, ter avtorici in urednici; Foto: uredništvo.

Na velikem platnu so si obiskovalci včeraj lahko ogledali dve oddaji Prvič: Prvič ŠOK in Prvič SEM. Prva govori o telesnih spremembah v času pubertete, druga pa o spolni identiteti. Mladi so spregovorili o dlakah, mutiranju, menstruaciji in vseh telesnih spremembah, do katerih pride v času pubertete. Vsak pa je nekaj povedal tudi o svoji spolni identiteti in poskušal odgovoriti na vprašanje: kdo sploh zares sem?.

Vse skupaj je oddaj sicer deset. V vsaki so v ospredju dijaki in študenti, med drugim tudi iz Centra mladih Koper, ki se odprto in iskreno, tako kot oni najbolje znajo, pogovarjajo o odraščanju, odnosih in intimnosti. V vsaki epizodi pa kot sogovornik nastopi tudi znana Slovenka ali Slovenec, ki deli svoje znanje, pripoveduje o svojem odraščanju in mladim svetuje.

Prvič
Na oder Kinodvora so stopili tudi nekateri znani Slovenci, ki so sodelovali pri projektu; Foto: uredništvo.

Mladi sogovorniki v oddajah (in tudi na odru) so bili zelo zgovorni in sproščeni. S projektom Prvič so dobili priložnost, da lahko odprto spregovorijo o vseh svojih dvomih in brez skrbi povejo svoje mnenje. Bili so slišani, njihov glas je bil pomemben. Kaj so mladi, ki so sodelovali pri pripravi projekta, še povedali o njem, lahko prebereš na povezavi.

Seznam vseh oddaj Prvič:

  1. Prvič ŠOK – o telesnih spremembah v času pubertete z Domnom Valičem 
  2. Prvič SPRAŠUJEM – o pogovoru in spolni vzgoji z Maksom Dakskoblerjem 
  3. Prvič SRCOZLOM – o razhodih in razočaranjih s Sašo Vipotnik 
  4. Prvič ZATRESKANI – o spolni privlačnosti in zaljubljenosti z Melani Mekicar 
  5. Prvič SEM – o spolni identiteti z Lino Akif 
  6. Prvič ČUTIM – o čustvih z Borutom Maroltom 
  7. Prvič KLIKAM – o pornografiji z Leopoldom I.  
  8. NITI Prvič – o spolnem nasilju z Emo Kozin 
  9. Prvič RAZMERJE – o partnerstvu s Tino Vrbnjak in z Juretom Henigmanom 
  10. Prvič z NEKOM – o prvem seksu z Jurijem Zrnecem
Prvič
Ekipa slovenske radiotelevizije, ki je z mladimi soustvarila Prvič; Foto: uredništvo.

Dokumentarna serija Prvič bo od 12. februarja na 2. programu TV Slovenija na sporedu ob ponedeljkih ob 20.30. Podkast Prvič bo od 14. februarja na sporedu na Prvem programu Radia Slovenija ob sredah ob 20.00, na voljo pa bo tudi v aplikacijah za podkaste. Na spletu pa bodo na voljo tudi izobraževalni prispevki.

Vabljeni, da si vsebine ogledate, jim prisluhnete ali jih preberete!