Izobraževanje / Podjetništvo

Prvo mesto na Junior Achievement Nacionalnem tekmovanju 2023 osvojili mladi iz Idrije

18. 5. 2023 avtor: Uredništvo
Junior Achievement

Podjetje leta 10. Junior Achievement Nacionalnega tekmovanja Moje podjetje, ki so ga izvedli na Gospodarski zbornici Slovenije, je postalo podjetje Shredder team d.d. Gimnazije Jurija Vege Idrija! Podjetje vodijo dijaki Miha Smrdelj, Jan Razpet, Andrej Rojc in Jernej Kavčič, pod mentorstvom prof. Tanje Pirih.

V petek, 5. 5. 2023 se je odvil finale že 10. Junior Achivement Nacionalno tekmovane programa Moje podjetje, ki so ga izvedli na Gospodarski zbornici Slovenije. Na njem se je predstavljalo 25 najboljših dijaških podjetij, ki so člane žirije prepričali s 3 minutnim »pitchem« in postavitvijo stojnice.

Prvo mesto na tekmovanju in vozovnico za evropsko tekmovanje Gen-e 2023 si je prislužilo podjetje Shredder team d.d. (Gimnazija Jurija Vege Idrija), ki ga vodijo dijaki Miha Smrdelj, Jan Razpet, Andrej Rojc in Jernej Kavčič, pod mentorstvom prof. Tanje Pirih.

Zmagovalni Plastožer

Podjetje Shredder d.d. izdeluje mline za mletje odpadne plastične embalaže v obliki gospodinjskega  aparata. Izdelek so poimenovali Plastožer.

Plastožer rešuje problem volumna odpadne mešane embalaže, saj zmelje odpadno embalažo od plastenk, plastičnih lončkov, tetrapakov, pločevink in zamaškov in tako za 90 % zmanjša volumen in s tem zmanjšamo izpuste CO2, saj pri recikliranju plastenk z našim mletjem prihranimo eno fazo predelave, saj dobimo že surovino in ne odpadka ter s tem tudi porabimo manj energije.

Program Moje podjetje vodi Zavod za spodbujanje podjetnosti mladih oz. Junior Achievement Slovenija. To je neprofitni zavod in je del mednarodne organizacije Junior Achievement Worldwide po kateri se izvaja program Moje podjetje. V njem srednješolci pod vodstvom učiteljev in zunanjih mentorjev v enem šolskem letu spoznajo delovanje podjetja. Srečujejo se z vsemi resničnimi problemi proizvodnje, trženja in prodaje. Vse to gradijo na vrednotah odgovornosti in učenja z lastno izkušnjo.

Vir: Junior Achivement Slovenija