Kultura

Radio Basement vzletel

5. 9. 2020 avtor: Mladi zmaji

Radio Basement je 1. oktobra vzletel v središču Ljubljane. Projekt ljubljanskega mladinskega centra JZ Mladi zmaji je nastal na pobudo mladih študentk. Zgodba se je začela tako, da sta se mladi študentki ob prvem študijskem srečanju v prvem letniku pogovarjali, kaj bi si želeli delat. Ena je izrazila željo, da bi želela imeti svoj radio. Prvi stik, nadaljevanje je sledilo in po enem letu je nastal Radio Basement, internetni medij za poročanje, angažiranje in dialog, kjer mladi s svojimi prispevki in oddajami soustvarjajo odprto in strpno družbo.

Vsaka zgodba se mora nekje začeti in tako je prostovoljka četrtnega  mladinskega centra v Črnučah, eni izmed enot Mladih zmajev, Zia Perko Roglej, zdajšnja urednica Radia Basement, skupaj z mentorjem koordinatorjem mladinskega centra, Maticem Muncem, začela snovati idejo in jo v letu dni skupaj s svojimi sovrstniki pričela tudi uresničevati. Skupaj so oblikovali mlado radijsko ekipo, ki ustvarja kvalitetno vsebino za mlade, s katero bodo nagovarjali in informirali mlade in vse mlade po srcu. Zia je ob otvoritvi in vzletu Radia Basment povedala, da si nikoli ni predstavljala, da bo lahko skupaj s svojimi prijatelji izpeljala idejo. »V nastajanje Radia Basement je bilo vključenih več mentorjev, tako iz novinarskega kot tehničnega področja, a najpomembnejše je, da smo kot ekipa imeli jasen cilj in vizijo, kaj želimo delati in kaj želimo narediti za mlade. Tako smo osnovali in oblikovali  program, ki vključuje kulturne, glasbene in politične vsebine ter uporabne informacije iz vsakdanjega življenja mladih kot je na primer, kako plačati položnice, kako živeti s cimri in kaj so sploh kreditne točke.«

Skozi program Radia Basement bodo mladi radijski ustvarjalci pridobivali kompetence in znanja za osebno ter karierno rast ter pri tem še nekaj naredili za svoje sovrstnike. Vsak četrtek ob 17. uri boste lahko poslušali, kako mladi predajajo naprej glas kulture v najširšem pomenu besede, kako obravnavajo ključne teme za posameznika in lokalno skupnost. Brez dvoma se boste lahko ob poslušanju radia na sproščen način izobraževali, zabavali in dobili preverjene informacije, ki jih je v trenutni situaciji težko izluščiti. Prav tako bodo med govorce povabili aktivne mlade in spodbujali njihovo angažiranost, ki je pomembna za poglobljeno razmišljanje.

V vsaki komunikaciji je dialog zelo pomemben, zato bo vsebina radia posvečala posebno pozornost dialogu. Kot je povedala tudi direktorica Mladih Zmajev, Ksenja Perko»S projektom Radia Basement, ki je bil prepoznan tudi s strani Mestne občine Ljubljana ob kandidaturi za Evropsko prestolnico kulture 2025, želimo celovito naslavljati teme in ne iskati argumentov za in proti, ampak delovati nekje vmes. Ob tem z upanjem in optimizmom zrem v prihodnost in upam, da pridemo v prihodnosti tudi do frekvence. Veseli pa dejstvo, da obstajajo angažirani mladi, ki lahko skozi mladinsko delo uporabijo svoja znanja, jih nadgradijo in se tako skozi aktivno udejstvovanje v družbi tudi učijo.«

Mladinsko delo v mladinskih centrih spodbuja mlade k večji vključenosti v družbo in javno življenje in projekt Radia Basement je dokaz, da so mladi aktivni in si želijo soustvarjat prihodnost zase in za svoje sovrstnike ter tako dati svoj prispevek k razvoju celotne družbe.

Več o radiu Basment si lahko preberete tukaj.

Vir: Uredništvo mlad.si