Okolje in trajnost / Zdravje

Reševalni kinolog svetovnega slovesa Mare v Mladinskem centru Prlekije

5. 5. 2023 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Legendarni reševalno kinološki aktivist mednarodnega pomena Marko Bručan – Mare je letos že drugič obiskal pomursko regijo ter se ustavil tudi na sedežu Mladinskega centra Prlekije na Spodnjem Kamenščaku 23.

Tu ga je sprejel mednarodni mladinski funkcionar in pripadnik Evropske solidarnostne enote ter novi sodelavec Mladinskega sveta Ljutomer Sofien Msalmi, sicer doma iz Tunizije. Sprejemu in poznejšemu druženju so se pridružili še  predsednica MSL Tamara Brumen, vodja MCP-PC NVO, so. p.  Aleš Potočnik, strokovna sodelavka-prostovoljka Nina Stegmüller, mag. psih. s svojo psičko Samaro in programsko-projektni vodja MCP-ja Rudi Stegmüller ter generalni sekretar Združenja prleških vojnih veteranov Franc Novak.

Bručan je bil eden najtesnejših in najprizadevnejših sodelavcev ustanovitelja slovenske reševalne kinologije, danes na žalost že pokojnega gospoda Gerbeca. Njegovo zalaganje je bilo tako tudi v tujini pošteno in zasluženo prepoznano, zato mu je nedavno že drugič bila zaupana podpredsedniška funkcija v Komisiji za reševalne pse pri FCI – Mednarodni kinološki organizaciji ter je tudi častni IRO (Mednarodna kinološka reševalna organizacija) klasifikator med preizkusi pripravljenosti reševalnih kinoloških timov (pes-vodnik) za reševalne misije v tujini.

Ukvarja se tudi z usposabljanjem kužkov – človekovih pomočnikov. Nedavno je bil med prvimi na prizorišču katastrofalnega potresa v Turčiji, kjer je bil pomočnik vodje kinološkega reševanja madžarske reševalne kinološke ekipe. Je pa tudi vsakoletni predavatelj novim kandidatom za vodnike reševalnih psov v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu v okviru  Kinološke zveze Slovenije, Komisije za reševalne pse ter mednarodni sodnik za reševalno kinološke izpite.

Dogovorili so se, da bo v bližnji prihodnosti organizirano o vsem tem posebno predavanje pod Bručanovo izvedbo. Po svojih močeh in časovnih zmožnostih pa bo tudi pomagal pri nadaljnjem razvoju pomurske reševalno kinološke angažiranosti.

Gostu je bilo v imenu gostiteljev vključno z Občino Ljutomer, v znak zahvale za vsa njegova dosedanja človekoljubna dejanja in razvoj reševalne kinologije v slovenskem in mednarodnem prostoru, s hvaležnostjo izročeno spominsko darilo » Monografija Prlekije «.

Avtorica: Tadeja Muršič (tekst, foto)