Zdravje

Rezultati drugega vikenda Čista nula, čista vest

30. 6. 2020 avtor: Zavod varna pot

V petek in soboto, 19. ter 20. junija, so v popoldanskih in večernih urah mladi moderatorji Zavoda Varna pot, na terenu, izvedli drugo tradicionalno preventivno akcijo Čista nula, čista vest v letošnjem letu.

Alkohol in prepovedane substance povzročajo veliko družbeno, zdravstveno, socialno škodo. Na cestah že desetletja ostaja alkohol vzrok za okoli 30% najhujših prometnih nesreč. Po podatkih Policije in Agencije za varnost cestnega prometa alkohol in druge prepovedane substance v prometnih nesrečah zasledijo pri vseh udeležencih cestnega prometa – pešci, kolesarji, vozniki motornih vozil. To je mlade moderatorje Zavoda Varna pot spodbudilo, da v letošnjem letu razširijo aktivnosti na vse navedene udeležence. Trezne so nagradili z nagradami partnerjev Ministrstva za zdravje in Generali zavarovalnice, pri drugih, kjer pa so zaznali prisotnost alkohola pa svetovali, da se domov odpravijo s treznim prijateljem, domačimi, taksijem ali drugim javnim prevozom.

Akcijo so opravljali v Ljubljani na javnih prostorih in lokalih, kjer se zadržujejo mladi in se uživajo alkoholne pijače ter na Velenjski plaži. Rezultati so pokazali, da je bilo 48% mladih treznih, 26% pod mejo zakonske regulative (do 0,24 mg/l), 21% nad mejo (od 0,24 do 0,52 mg/l), 5% pa celo nad 0,52 mg/l.

Če jim je skupaj uspelo ohranili vsaj eno življenje, to pomeni spodbudo pri uresničevanju ciljev Vizije NIČ.

Vir in foto: Zavod Varna pot