Zabava in prosti čas

Mladi kemiki nadaljujejo z zbiranjem odličij

25. 7. 2022 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije
Mladi kemiki nadaljujejo z zbiranjem odličij

Z zaključno slovesnostjo se je v ponedeljek, 18. julija, končala letošnja 54. Mednarodna kemijska olimpijada, ki je med 10. in 18. julijem na daljavo potekala na Univerzi Nankai v Tianjinu na Kitajskem. Na olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 84 držav, skupaj pa skoraj 330 tekmovalcev. Slovenska ekipa dijakov je v hudi konkurenci osvojila tri odličja in častno omembo.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT) so Slovenijo zastopali trije dijaki in ena dijakinja – Dane Jemc (Gimnazija Škofja Loka), Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka), Patrik Potočnik (Gimnazija Škofja Loka) in Nina Cankar (Gimnazija Kranj). Dane, Matej in Patrik so si s svojim znanjem priborili bronasta odličjaNina pa častno omembo. Tekmovanje je na daljavo potekalo na FKKT. Pod strogim nadzorom iz Kitajske, kamer in nadzornikov v predavalnici, so člani ekipe zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, reševali pet ur.

Na naše povabilo sta se tekmovanja v Ljubljani na FKKT udeležili tudi ekipi iz Ukrajine in Madžarske. Mladi iz treh držav so se veliko družili, stkali prijateljstva in v dnevih pred tekmovanjem tudi skupaj obiskali in si ogledali nekaj znamenitosti naše Slovenije.

Slovenske dijake sta na tekmovanju vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s FKKT.