Neformalno izobraževanje / Zdravje

S skavtskimi izzivi do zdravja!

18. 11. 2022 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Z novembrom Skavti počasi zaključujejo projekt Izzivaj – uživaj, preko katerega so zadnjih šest let aktivno nagovarjali k zdravemu načinu življenja. Projekt je pustil pečat na skavtih, njihovih družinah in širši javnosti. Preko zabavnih aktivnosti so ozaveščali o vplivu prehrane, gibanja in duševnega zdravja na celostno zdravje, predvsem pa ustvarili okolje, ki je spodbudno za ustvarjanje in ohranjanje zdravih navad.

Gibanje v naravi, čas za druge, dobra dela in dobra hrana – tako bi lahko strnili glavne poudarke preteklih treh let, ko je pri Skavtih potekal projekt Izzivaj-uživaj 2.0. Ta je bil ‘zgrajen’ na trdnih temeljih predhodnega projekta Izzivaj-uživaj in preteklih projektov promocije zdravja, ki jih Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) izvaja že od leta 2014.

Skavtske aktivnosti vedno poskrbijo za dobro mero gibanja. Foto: Matic Dolenc
Skavtske aktivnosti vedno poskrbijo za dobro mero gibanja. Foto: Matic Dolenc

Poleg poučnih izzivov, ki so jih na rednih srečanjih opravljale lokalne skupine skavtov, je projekt zaznamovalo tudi nekaj vseslovenskih akcij. Najbolj odmevna je bila zagotovo akcija ob Dnevu spomina februarja letos, ko so skavti postavili izzive na 33 razglednih točk po celotni Sloveniji in s tem spodbudili kar 10.000 ljudi h gibanju, druženju in osvajanju novega znanja. Vsakoletne akcije April, mesec zdravja so postregle z zanimivimi izzivi za družine, oglasno kampanjo na avtobusih, izdelovanjem cvetličnih pirhov in uporabnimi nasveti za zmanjševanje zavržkov hrane. Po zgledu popularne kuharske oddaje so organizirali veliko kuharsko tekmovanje Majstr kuhne, kjer je preko 500 otrok tekmovalo v pripravi zdravih jedi, medtem ko so imeli na voljo omejene sestavine, kuhali pa so na prostem. Iznajdljivost in kreativnost sta kar leteli po zraku!

Kuharsko tekmovanje na prostem: Majstr kuhne. Foto: Karmen Zalokar
Kuharsko tekmovanje na prostem: Majstr kuhne. Foto: Karmen Zalokar

V sklopu programa je nastalo nekaj uporabnih gradiv, ki so lahko mladinskim organizacijam, pa tudi družinam in posameznikom v pomoč pri organizaciji prehrane, idejah za obroke in aktivno preživljanje prostega časa. Na povezavi si lahko ogledate Priročnik za pripravo zdravih taborov, zbirko izzivov za družine in Knjižico izzivov za posameznike. Čeprav so gradiva sestavljena z mislijo na skavtske aktivnosti, jih z lahkoto prilagodite za uporabo doma.

Mladinski voditelji so imeli priložnost, da se udeležijo izobraževanj, ki so jih vodili strokovnjaki s področja zdravja – dietetiki, kineziologi, psihoterapevti, športni pedagogi … Dobili so znanje in izkušnje za delo na področju zdravja ter opolnomočeni pripravili kvaliteten program, s katerim so pomembno pripomogli k omiljenju posledic epidemije, ki je za seboj pustila kar nekaj zasedenih, nesrečnih in  prekomerno hranjenih otrok in mladostnikov.

Izdelovanje cvetličnih pirhov v aprilu, mesecu zdravja. Foto: Katarina Meža
Izdelovanje cvetličnih pirhov v aprilu, mesecu zdravja. Foto: Katarina Meža

Program je zajemal tudi cikel spletnih delavnic za starše, kjer jim je dietetičarka v praksi prikazala, kako organizirati prehrano v času, ko se otroci šolajo doma, starši pa ob tem še delajo. Zanimanje za delavnice je bilo veliko, zato so jih nadgradili še s tematiko vključevanja gibanja v vsakdan in skrbi za duševno zdravje.

Skavti redno izvajajo programe zdravja že od leta 2014, vsekakor pa bodo z aktivnostmi nadaljevali tudi v prihodnje. Projekt Izzivaj – uživaj 2.0 je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje RS. Projekt je del prizadevanj Dober tek Slovenija za več gibanja in bolj zdravo prehrano.