Mladinski sektor / Mladinsko delo

Še eno uspešno POZITIV-no leto

4. 7. 2024 avtor: KUD Pozitiv
fotografiranje

KUD Pozitiv, ki deluje v okviru Dijaškega doma Ivana Cankarja, je uspešno zaključil še eno ustvarjalno sezono. KUD Pozitiv je dejaven predvsem na gledališkem, plesnem in video področju, vse dejavnosti se izvajajo v prostorih DIC-a in so namenjene predvsem dijakom DIC-a, vsekakor pa dostopne vsem, ki jih tovrstna področja zanimajo in si želijo pridobiti novih znanj.

Dijaški dom Ivana Cankarja leta 2027 praznuje 80. leto svojega delovanja in obstoja. V ta namen je tudi v letošnjem letu potekalo t. i. etapno praznovanje, kar so obeležili z mnogimi kulturnimi in drugimi dogodki, na katerih so sodelovali zdajšnji in bivši dijaki DIC-a.

V ta namen so se zvrstili naslednji dogodki: otvoritev likovne razstave »Srečanje« avtorjev Marije Nabernik in Lucijana Bratuša, predstavitev knjige »Fukscene« avtorja Matjaža Zorca, nastop zasedbe Marko Hatlak & KAPOBANDA in otvoritev likovne razstave Erika Mavriča in Tomaža Milača.

V Kreatoriju se redno izvaja tedenski program, v sklopu katerega KUD Pozitiv organizira najrazličnejše dogodke – predstave, koncerte, literarne večere, potopisna predavanja.

Med odmevnejšimi dogodki velja izpostaviti sledeče:

  1. Predstava, ki je nastala v koprodukciji s Šentjakobskim gledališčem ter Kralji ulice, Pred vrati postave, v režiji Taubija. Predstava je prejela nagrado za družbeno-kulturno vključujoč in relevanten projekt Javnega sklada RS v okviru Linhartovega srečanja gledaliških skupin osrednje Slovenije 2024.
  2. Lanskoletna avtorska lutkovna miniaturka Evolucija, ki je nastala v okviru delavnice medvrstniške mediacije, se je uvrstila na državni nivo Festivala mladinske kulture Vizije v Novo Gorico in prejela nagrado Vizionar za animacijo. Mentorici sta Irena Rajh in Ljuba Plesec.
  3. Teater Pozitiv je s predstavo Tovarna neviht gostoval v srbskem mestu Kruševac, kjer so jih gostili gledališki prijatelji iz skupine Kulturociklin. Ista predstava je letošnjo sezono doživela velik uspeh – na festivalu ljubiteljskih gledališč Čufarjevi dnevi, kategorija mladinskih gledaliških predstav NOVA GAZ, je predstava prejela nagrado za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije. Tovarna neviht je nastala pod mentorstvom in v režiji Mihe Mavra in Urške Klajn Marion. Predstava je bila uvrščena tudi na Festival Transgeneracije, ki je potekal v Cankarjevem domu.
  4. Skozi celotno sezono je KUD Pozitiv sodeloval tudi s ŠILO, s katero so organizirali mnoge impro tekme v prostorih Kreatorija.
  5. V mesecu januarju je potekala že 2. izvedba Festivala MIT (festival mladinskega inovativnega teatra), na katerega se je prijavilo veliko število mladinskih gledaliških skupin z vse Slovenije. V ožji izbor se je uspelo uvrstiti 5 predstav, ki so se potegovale za laskave nagrade MUZE, ki so bile podeljene ob koncu festivala. Festival se je odvijal vsak torek od 9. 1. do 15. 2., vse predstave pa so doživele izjemen obisk in tudi odziv. Strokovno komisijo, ki je ob koncu festivala podelila glavne nagrade, so letos sestavljali Vid Klemenc, Mojca Madon in Sara Gorše, letošnje leto pa so uvedli tudi novost, podelili so namreč nagrado za najboljšo predstavo po izboru občinstva.
  6. V Kreatoriju se je v mesecu aprilu odvila tudi 3. edicija punk koncerta Sovražim vaše dretje, na kateri se je predstavilo pet mladih punkovskih skupin (Pinkepanke, Tupatupatam, Gastritis, Trvold in Kultivator).
  7. Ob koncu sezone sta premiero doživeli letošnja avtorska plesno-gledališka predstava Teatra Pozitiv, Čakalnica (režija in mentorstvo: Miha Maver) ter dokumentarna filma delavnice VideoSvet; Biti odporen making of, v katerem je predstavljena lanskoletna mednarodna poletna izmenjava v DIC-u ter Pozitivci brez meja o gostovanju Teatra Pozitiv na festivalu Spots Op West (mentorstvo: Boštjan Božič – Boško in Radovan Jaušovec – Rado). Oba filma sta bila uvrščena tudi na Festival Transgeneracije, ki je potekal v Cankarjevem domu. VideoSvet je organiziral tudi delavnico, na kateri so se udeleženci izobraževali na področju snemanja videospota. V prostorih Kreatorija so posneli videospot za glasbenika Sandija Horvata.
  8. Letošnje leto je zaživela tudi delavnica za DJ-je, DI.Crew; usposabljanje nove DJ sile se je sklenilo z zaključno podzemno zabavo v mesecu maju. Mentorji delavnice so bili Ivan Mijačević, Tine Vrabič (Nitz) in Igor Večerič (DJ Woody).
  9. Pod mentorstvom Mateja Markoviča – Fiftija je bila izvedena delavnica stop-motion videa.
  10. Zaživela je tudi nova interesna dejavnosti Podcast, katere idejni vodja je Boštjan Božič – Boško. Podcast je popularna digitalna avdio ali video datoteka, ki je na voljo za prenos preko interneta in uporabnikom omogoča, da lahko podcaste gledajo ali poslušajo prek različnih platform in naprav, sestavljeni pa so iz serije epizod, ki obravnavajo različne teme – novice, izobraževanja, zabava, specializirane vsebine. Gre za dejavnost, ki jo bodo ponudili vsem zainteresiranim dijakom in jim omogočila delovanje na mnogih področjih – izražanje kreativnosti, razvijanje komunikacijskih spretnosti, izobraževanje in raziskovanje, skupinsko delo, izziv in zabava, usvajanje digitalnih veščin ter jim omogočiti, da s skupinskim delom in sodelovanjem svoje izkušnje delijo s širšo skupnostjo. To povezovanje z drugimi lahko privede do razvoja skupnosti, kjer se mladi učijo od drugih, izmenjujejo ideje in se povežejo s podobno mislečimi. V tem šolskem letu so posneli že tri pilotske podcaste, ki bodo premierno predvajani jeseni.

Pestro leto so v DIC-u in KUD-u Pozitiv sklenili z zdaj že tradicionalnim dogodkom Dan sonca v mesecu maju – pestremu popoldanskemu dogajanju pred B stavbo DIC-a je sledil še večerni koncert skupine Balkan boys, ki je bila pred mnogimi leti ustanovljena prav v tem dijaškem domu.

Na zaslužen vikend oddih, ki je bil hkrati team-building dogodek, pa so se člani in članice Pozitiva zdaj že tradicionalno odpravili ob reko Kolpo, kjer so ob sproščenem in neformalnem druženju sklenili še eno uspešno sezono.

Urška Klajn Marion, KUD Pozitiv