Znanost

“Sem Anže Tomić in delam podkaste in že deset let pišem o tehnologiji”

10. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Mesec oktober je mesec kibernetske varnosti, ko se sprašujemo, kaj lahko storimo, da smo bolj varni in koliko smo resnično varni na spletu. Na Valu 202 v oddaji Od bita do bita  lahko ravno te dni poslušamo podkaste na temo kibernetske varnosti, pripravljata jih Maruša Kerec in Anže Tomič. Anžeta smo vprašali, kaj si misli o internetu stvari, katero aplikacijo mora imeti vsak študent in študentka, zaupal nam je tudi, brez katerih aplikacij mu živeti ni. Vabljeni k branju!  

Bom vprašala kar s tvojimi besedami: “Kdo si in kaj počneš?”

Sem Anže Tomić in delam podkaste in že deset let pišem o tehnologiji.

Česa se morajo mladi pri uporabi interneta nujno zavedati?

Da je na spletu zelo zelo malo reči zasebnih!

Katera so glavna tveganja, s katerimi se danes mladi srečujejo na internetu?

Nepremišljeno objavljanje je najbrž na prvem mestu. Potem pa še nekritično odpiranje vseh možnih sporočil in povezav, ki jih dobimo po komunikacijskih kanalih. Imamo pa to težavo tudi nemladi. 

Kako biti danes varen na internetu? Katere korake moramo upoštevati vsakodnevno? Kaj lahko mladi sami naredijo, da se zavarujejo?

Nič objavljati brez premisleka. Vedno se splača ustaviti in se vprašati ali bi radi, da napisano ali slikano ali posneto vidi cel svet. Predvsem pa se je treba zavedati, da obstajajo storitve in aplikacije, ki so bolj varne ter zasebne. In jih tudi uporabljati.

So kakšne vsebine, vezane na varno uporabo interneta, ki bi jih morali mladim posredovati v šolah? Kaj lahko šola naredi za ozaveščanje mladih o varni rabi?

Predvsem kako točno deluje splet in več informacij kako deluje vsa ta tehnologija, ki jo uporabljamo. S takšnim temeljnim znanjem, je lažje biti varen na spletu.

Vstopamo v dobo interneta stvari. Na katerem področju ali v katerih primerih se ti internet stvari zdi smiseln?

Sam imam doma pametne luči in sem zelo zadovoljen. Bo pa tudi tukaj nekje meja, ker ne vem koliko vrednosti pridobimo, če bo v splet povezan naš pomivalni stroj.

Katere tri aplikacije, ki jih morajo nujno imeti mladi za varno uporabo na internetu bi priporočil?

Katere tri aplikacije mora imeti vsak študent?

Tri besede besede, ki te asociirajo na internet?

Meme. Podkast. Matkurja.

Trije miti o internetu?

Reči, ki so brezplačne niso brezplačne, le posredno jih plačamo s svojim podatki oziroma pozornostjo. “Meni je vseeno, če moji podatki niso varni. Nič takega ne počnem.” – Nikoli ne veš kdaj bodo nekomu prišli prav tvoji podatki. “Ne potrebujem varnostne kopije.” – Potrebuješ jo.

Tri tvoje najljubše aplikacije?

Anžeta lahko spremljate tudi preko podkastov Apparatus, njegove misli in napotke pa najdete v reviji Monitor.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Anže Tomić – osebni arhiv