Kultura / Vključenost

Serije in filmi v katerih so zastopani LGBTIQ+

26. 3. 2024 avtor: Uredništvo
mavrična zastava, telefon, kava, kokice, režija

V zadnjih letih je tudi zabavna industrija naredila velik napredek pri vključevanju predstavljanju različnih identitet, tudi tistih iz spektra LGBTIQ+. Za mnoge mlade je iskanje podobnih likov in zgodb, ki odražajo njihove lastne izkušnje, ne le potrditev, temveč tudi krepitev moči. Zato smo pripravili seznam kakovostnih serij in filmov, ki ne le zabavajo, ampak tudi bogato in pristno prikazujejo like iz LGBTIQ+ skupnosti.

Serije

“Pose”

Serija “Pose”, ki se dogaja v živahni plesni kulturi New Yorka konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, je prelomna serija, ki raziskuje življenja afroameriških in latino LGBTQ+ likov. V njej spoznavamo njihove boje, zmage ter iskanje sprejetosti in identitete. Z raznoliko igralsko zasedbo in prepričljivim pripovedovanjem zgodb serija “Pose” ponuja duhovit in pristen prikaz skupnosti LGBTIQ+ v prelomnem zgodovinskem obdobju.

“Special”

“Special” je prelomna komična serija, ki jo je ustvaril Ryan O’Connell, navdihnila pa jo je njegova knjiga spominov “I’m Special: And Other Lies We Tell Ourselves.” Serija spremlja življenje Ryana, geja s cerebralno paralizo, ki se spopada z izzivi odraslosti, odnosov in uresničevanja svojih sanj. Z duhovitim humorjem in ganljivimi trenutki “Special” osvetljuje presečišče identitete in invalidnosti ter ponuja svež in pristen pogled na queer zastopanost.

“Evforija”

“Evforija” je drzna in vizualno osupljiva dramska serija, ki raziskuje življenja skupine srednješolcev, ki se spopadajo z ljubeznijo, identiteto, odvisnostjo in travmami. Serija “Evforija” z raznoliko igralsko zasedbo, med katero je tudi transseksualna igralka Hunter Schafer v vlogi Jules Vaughn, ponuja surov in nefiltriran prikaz najstniških izkušenj ter z iskrenostjo in empatijo osvetljuje vprašanja, s katerimi se soočajo LGBTIQ+ mladi.

Filmi

“Z ljubeznijo, Simon”

Film “Z ljubeznijo, Simon”, posnet po romanu Becky Albertalli “Z ljubeznijo, Simon”, je prisrčen film o odraščanju, ki spremlja pot Simona Spierja, srednješolca, ki se spopada s svojo spolno identiteto. Simon se spopada z izzivi, ki jih prinaša razkritje, a hkrati odkriva moč ljubezni, prijateljstva in samosprejemanja. Film “Z ljubeznijo, Simon” je s svojimi osebami, ki jih je mogoče razumeti, in univerzalnimi temami obvezen ogled za gledalce vseh starosti.

“The Half of It”

Film “The Half of It”, ki ga je režirala Alice Wu, je osvežujoč pogled na klasično zgodbo o odraščanju. Film se dogaja v majhnem mestu in se osredotoča na Ellie Chu, sramežljivo in introvertirano študentko, ki se zaplete v ljubezenski trikotnik, ko privoli, da bo pomagala športniku osvajati dekle, ki ga oba občudujeta. Film “The Half of It” odlikuje niansirano raziskovanje identitete, prijateljstva in zapletenosti ljubezni, ki ponuja iskren prikaz queer izkušenj v podeželskem okolju.

“Pokliči me po svojem imenu”

Film Pokliči me po svojem imenu, ki ga je režiral Luca Guadagnino, je vizualno osupljiv romantični film, ki spremlja strastno poletno romanco med 17-letnim Elio in Oliverjem, gostujočim diplomantom. Film občutljivo raziskuje teme ljubezni, poželenja in samospoznavanja.

To je le nekaj primerov serij in filmov, v katerih so LGBTIQ+ osebe prepričljivo zastopane in ki gledalcem ponujajo priložnost, da se na zaslonu odražajo na smiseln in pristen način. Z iskanjem in podpiranjem raznolikih zgodb lahko praznujemo bogastvo človeških izkušenj ter spodbujamo večje razumevanje in sprejemanje za vse.