Zabava in prosti čas

Skavti praznujejo 30. rojstni dan

1. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov je včeraj, 31. marca 2020 praznuje 30. obletnico delovanja v Sloveniji.

Ustanovitelj skavtov, Robert Baden-Powell, je nekoč zapisal: “Sreča je rezultat dejavnega dela. A na pravi poti do sreče je tisti, ki jo deli z drugimi.” 

Skavti, prostovoljci, s svojo pripravljenostjo služiti, aktivno sooblikujejo družbo – vzgajajo otroke in mlade za pristne, samostojne, zdrave in odgovorne ljudi, kristjane in državljane, ki jim je mar za našo naravo, domovino in sočloveka. S svojim znanjem, delom in predanostjo bogatijo družbo ter puščajo edinstveno sled v svetu. Dajejo priložnost otrokom in mladim, da razvijejo svoje talente.

Skavti praznujejo! Ob 30-letnici delovanja ugotavljajo, da so močna vzgojna organizacija, številčno največja do sedaj, več kot 5.300 aktivnih članov druži skavtska obljuba. V 30-ih letih so se povezovali z različnimi sorodnimi organizacijami v Sloveniji in tujini, odgovarjali na potrebe okolice z družbeno odgovornimi projekti in služenjem, spodbujali družbo brez predsodkov, skrbeli in mislili na druge, skrbeli za zdravje, se učili živeti z naravo in v njej  ter kot del Civilne zaščite pomagali ob vseh večjih naravnih nesrečah v Sloveniji. Kot prostovoljci pomagajo tudi sedaj, ko je čas spremenjenega stanja v svetu in naši državi, čas pandemije koronavirusa. V danem trenutku, ko je tako težko karkoli obljubiti, skavti še vedno obljubljajo zvestobo Bogu in domovini ter pomoč sočloveku. Obljuba je nekaj, kar nosijo v srcu na vsakem koraku, tudi ko so brez rutke in kroja. 

Ne morejo prešteti vseh, ki so bili del skavtske vzgoje in danes zaradi tega puščajo ta svet za spoznanje boljši kot so ga prejeli. Ocenjujejo pa, da jih je vsaj 30.000. Upajo in verjamejo, da bodo še naprej s skupnimi močmi in sodelovanjem soustvarjali Slovenijo, boljši svet.

Veseli so, da lahko z dobrimi deli in služenjem družbi aktivno oblikujejo slovensko in mednarodno stvarnost. Z vami delijo video posnetek ob 30. obletnici Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. 

Vir: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Foto: Arhiv ZSKSS