Aktivno državljanstvo

Skavti so organizirali okrogli mizi o aktivnem državljanstvu in vzgoji za mir

19. 5. 2022 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov

Letošnje leto v veliki meri zaznamujejo volitve (parlamentarne, predsedniške in lokalne), ki vsem polnoletnim državljanom omogočajo soodločanje in sooblikovanje naše države.

Prav tako pa leto zaznamuje tudi vojno stanje v Ukrajini, ki vpliva na ozračje, gospodarstvo in politiko celotnega sveta.

Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) je v ta namen za mladinske voditelje in strokovne delavce ter širšo javnost organiziralo dve okrogli mizi:okrogla miza: AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO – MOJE DEJANJE ŠTEJE

Na prvi okrogli mizi so spregovorili o pomenu aktivnega državljanstva in udeležbe na volitvah.

Njihovi sogovorniki so bili dr. Ivan Štuhec, doktor moralne filozofije, dr. Suzana Žilič Fišer, predstojnica Inštituta za medijske komunikacije na Univerzi v Mariboru (FERI), dr. Žiga Turk, profesor na gradbeni fakulteti in nekdanji minister.

Okroglo mizo je povezoval nekdanji skavtski voditelj Matej Cepin, ki se je z gosti pogovarjal o demokraciji, volitvah, vzdrževanju drže kritičnega razmišljanja in aktivnem državljanstvu.okrogla miza: VZGOJA ZA MIR – MOJE DEJANJE ŠTEJE

O pomenu vzgoje za mir, posledicah vojne ter možnostih participacije in pomoči so spregovorili na drugi okrogli mizi.

V gosteh so se jim pridružili: Darja Groznik, psihologinja, novinarka, predsednica Zveze prijateljev mladine Slovenije, Milena Pačnik, skavtinja, specialna pedagoginja, od januarja 2018 do decembra 2020 odgovorna za Zaščito otrok in mladostnikov v ZSKSS OM, p. Branko Cestnik, teolog in filozof, duhovni asistent v ZSKSS, Aleš Maver, profesor zgodovine, politolog, dober poznavalec Ukrajine.

Skavtska voditeljica Neža Petan se je z gosti pogovarjala o vojni v Ukrajini, doživljanju vojne, begunstvu, humanitarnosti in pomoči drugim, z udeleženci pa so svoje pričevanje delile tudi tri ukrajinske begunke.