Vključenost

“Skupaj za pomoč” Ločankam in Ločanom

25. 3. 2020 avtor: Uredništvo

V Škofji Loki je 23. 3. zaživel prostovoljski projekt Skupaj za pomoč, ki ga izvajata Zavod O, zavod škofjeloške mladine in Klub škofjeloških študentov ob podpori Občine Škofja Loka. Prostovoljci skrbijo za nabavo in dostavo nekaterih nenujnih potrebščin osebam, ki v času razsajanja korona virusa sicer ne bi mogle do njih.

Projekt je odgovor na nekatere izzive, ki jih v naši skupnosti postavlja epidemija in z njo povezani varnostni ukrepi. Namenjen je vsem Ločankam in Ločanom, ki so v karanteni oziroma samoizolaciji, pa nimajo svojcev, sosedov ali drugih možnosti, da bi šli v nabavo po nekatere ne življenjsko nujne proizvode ali dobrine (npr. časopisi, revije, čistila in cigareti) in pa nekatere prehrambne proizvode (npr. dietna in veganska prehrana). Projekt, odgovoren za nabavo in dostavo teh dobrin, je tako pomembna dopolnitev dejavnostim občine, ki že skrbi za organizacijo in dostavo osnovnih živil ter ostalih nujnih potrebščin preko Občinskega centra za pomoč.

Storitve, ki potekajo po predpisanem in varnem protokolu, temeljijo na popolnoma prostovoljni bazi in se bodo izvajale dokler bo potrebno oziroma dokler projekt ne bo presegel zmožnosti izvajalcev. Trenutno na projektu deluje okoli 10 prostovoljcev, ki poleg zgoraj omenjenih dejavnosti skrbijo tudi za logistiko, sprejemanje naročil, informiranje in ostale procese, potrebne za nemoteno oskrbo.

Osebe, ki bi želele koristiti te storitve, lahko na številki 040 477 640 oddajo naročilo vsak dan (razen ob nedeljah) od 10.00 do 12.00, lahko pa to storijo tudi preko spletnega naročanja na internetni strani projekta skupajzapomoc.zavodo.org, kjer so na voljo tudi vse dodatne informacije.

Po besedah enega izmed pobudnikov je posebnost projekta v tem, da osebam v stiski nudi proizvode, ki sicer niso nujni za preživetje, zato pa omogočajo dostojno in kvalitetnejše življenje v času, ko se je potrebno zadrževati doma. Eden izmed največjih izzivov v tem trenutku pa je, da potencialni odjemalci sploh izvejo za ponujene možnosti, saj gre v mnogo primerih za osebe, ki niso aktivne na družabnih omrežjih. Prav zato se organizatorji obračajo na lokalno javnost, da se vest o projektu razširi do vseh občank in občanov, ki bi bili potrebni pomoči. 

Vir in foto: Zavod O, zavod škofjeloške mladine