Zdravje

Skupni boj proti koronavirusa COVID-19

9. 12. 2020 avtor: Uredništvo

V Sloveniji smo prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 4. marca 2020. Vse od takrat v Sloveniji, tako kot drugje po svetu, glede na trenutno epidemiološko sliko veljajo posebni ukrepi, ki jih Vlada RS še zaostruje in sprošča. Uradni podatki o številu okuženih kažejo, da se soočamo z drugim valom epidemije nalezljive bolezni covid-19. Priča smo njenemu hitremu in eksponentnemu širjenju med populacijo.

Novi koronavirus SARS-CoV-2 povzroči bolezen covid-19, ki se najpogosteje kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Za težji potek je značilna pljučnica. Novi koronavirus se med ljudmi širi predvsem kapljično, s kapljicami sline ob kihanju in kašljanju. To pomeni, da je za prenos potreben tesnejši stik z bolnikom, manj od 1,5 metra oddaljenosti.

K uspešnemu obvladovanju širjenja bolezni odločilno pripomore odgovorno vedenje do sebe in drugih. To pomeni, da dosledno izvajamo preventivne ukrepe:

V pomoč prebivalcem pri iskanju zanesljivih informacij v zvezi z novim koronavirusom je v Sloveniji na voljo klicni center. Na vaša vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom ustreznih strokovnjakov. 

Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 18. uro:

na brezplačno telefonsko številko 080 1404,

za klice iz tujine pa je na voljo številka +386 1 478 7550

Širjenje okužbe lahko dodatno zamejimo z uporabo mobilne aplikacije za varovanje zdravja in življenja ljudi #OstaniZdrav, ki nas obvesti, da smo bili v stiku z okuženo osebo.

Z njeno uporabo in upoštevanjem priporočil vsak izmed nas pripomore k obvladovanju širjenja virusa ter varovanju zdravja nas samih, naših bližnjih in celotne družbe.

Tudi mladi se lahko aktivno vključite v boj proti epidemiji novega koronavirusa in postanete ambasadorji v kampanji Zdrav pozdrav, s katero ozaveščamo o še bolj doslednem upoštevanju ukrepov za zajezitev širjenja virusa. Spremljajte nas na profilih mlad.si na Facebooku in Instagramu, da ne boste zamudili nagradne igre, s katero boste lahko tudi sami postali ambasadorji upoštevanja ukrepov in med svojimi vrstniki širili pozitivne občutke namesto virusa. Pa še nagrado si boste lahko prislužili.

Na Ministrstvu za javno upravo pa so že pripravili vlogo za zbiranje interesa državljanov za cepljenje proti covid-19. Državljankam in državljanom je na voljo na portalu eUprava, oddajo pa jo lahko na dva načina: z uporabo e-identitete (kvalificirano digitalno potrdilo ali smsPass) ali brez uporabe e-identitete, torej z ročnim vnosom elektronskega naslova in drugih potrebnih podatkov. 

Oddaja vloge je popolnoma enostavna, zahteva zgolj osnovne podatke, in je brezplačna ter neobvezujoča. Vloga je od včeraj naprej dostopna na portalu eUprava.

Vir: Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za javno upravo.