EU zadeve

Šola ambasadorka Evropskega parlamenta

13. 9. 2022 avtor: Uredništvo

Izobraževalni program Šola ambasadorka Evropskega parlamenta (EPAS) je Vseevropski program, ki ga v Sloveniji organizira in koordinira Pisarna Evropskega parlamenta v Ljubljani, namenjen ozaveščanju in izobraževanju učiteljev in dijakov o Evropski uniji ter usposabljanju za aktivno državljanstvo. Program, v katerem lahko sodelujejo dijaki in njihovi mentorji, se v letošnjem letu v slovenskih srednjih šolah in dijaških domovih izvaja že sedmič. Lani je v njem sodelovalo 75 izobraževalnih ustanov, več kot 1000 dijakov in 150 mentorjev.

Cilj projekta je spodbuditi zavedanje o EU in evropski parlamentarni demokraciji ter mladim približati znanje o delovanju Evropske unije in Evropskega parlamenta. Preko različnih aktivnostih bodo mladi in njihovi mentorji odkrivali, kaj pomeni biti evropski državljan, prednosti članstva v EU v vsakdanjem življenju, vlogo Evropskega parlamenta in drugih institucij v odločevalskem procesu ter pomen aktivnega državljanstva za prihodnost EU

Sodelujoči dijaki in dijakinje prejmejo naziv ambasador(ka) Evropskega parlamenta, v kolikor v okviru projekta EPAS s svojimi mentorji  skozi šolsko leto predelajo nabor z EU povezanih vsebin, pripravijo informacijsko stojnico in vsaj en dogodek, namenjen seznanjanju vrstnikov na šoli z EU in z njo povezanimi temami, ter izpolnijo druge naloge projekta.

Več o samem programu, dejavnostih, pogojih in prijavi najdete na naslednji spletni strani. Za vse dodatne informacije ali pojasnila v zvezi z izobraževalnim programom se lahko obrnete na Majo Mezeg (maja.mezeg@ipm-institut.si).

Vir: Evropski parlament, Pisarna v Sloveniji