Mladinsko delo / Zabava in prosti čas

Soustvarjanje družabne igre

7. 1. 2021 avtor: Uredništvo

Novembra in decembra sta Zavod Voluntariat in Zavod Dice organizairala cikel delavnic z namenom soustvarjanja družabne igre. Skupaj z udeleženci so ustvarili družabno igro v »Natisni in Igraj« obliki, ki bo kmalu dosegljiva prostovoljcem, mladinskim delavcem in mladinskim organizacijam.

Namen delavnic in družabne igre je bil, da na nov, igriv in inovativen način prikažejo glavne prednosti in kompetence, ki jih udeleženci lahko dobijo preko udeležbe na mednarodnih prostovoljskih aktivnostih. Na uvodni delavnici so predstavili glavne dele razvoja iger in pomembnost jasne usmeritve pred izdelavo koncepta. Preko različnih metod so dobili ključne informacije, ki so pomembne pri razvoju igre, ki bo reševala določene izzive pri naslavljanju mladih, potencialnih mednarodnih prostovoljcev. Po vsaki delavnici so dobivali zabavno domačo nalogo, ki jim je približevala specifiko soustvarjajnja iger. Udeleženci so se seznanili z osnovnimi pojmi igrifikacije in se naučili nekaj temeljnih mehanik, da lahko sami, soustvarjajo igro tudi po zakljucku delavnic. Na tretji delavnici so preko različnih metod pripravili raznolike osnutke, ki so služili kot osnova za končno igro.

Delavnice sta vodili:

Maja Milavec, ki vodja razvoja pri založbi Value Add Games in je specializirana za razvoj in izdajo družabnih iger. Samostojno in s sodelavci je razvila že več kot 20 družabnih iger in sodelovala pri razvoju več kot 50 iger. Po izobrazbi je psihologinja in izkušena predavateljica ter izvajalka delavnic.

Urška Hartman, ki je oznavalka iger in članica strokovne delovne skupine na poljski univerzi Kazimierz Wielki “GAMEDEC: Game Studies & Design” in izkušena vodja delavnic ter dolgoletna sodelavka na področju mednarodnega prostovoljstva. 

Delavnice so potekale v okviru projekta »Lahkih nog naokrog! Spoznaj mednarodno prostovoljstvo«, ki ga sofinancira nacionalna agencija MOVIT iz programa ERASMUS+.

Vir: Zavod Voluntariat