Aktivno državljanstvo

Spletni dogodki mladih, ki spreminjajo svet

14. 7. 2020 avtor: Uredništvo

Koronavirus je prekrižal načrte mladih, ki si za spremembe prizadevajo v okviru izobraževalnega projekta Start the Change, v katerem slovenska Amnesty sodeluje z organizacijami iz 12 evropskih držav.

Za maj so načrtovali organizacijo večjih javnih dogodkov, katerih koncept je bilo treba spremeniti in prestaviti na splet. Člani štirih skupin (na Srednji šoli in dijaškem domu Veno Pilon  Ajdovščina, Srednji šoli za oblikovanje Maribor (SŠOM), Gimnaziji Vič in Gimnaziji Šiška) so kljub temu ostali pozitivni in angažirani! Tadej Kobal (zdaj študent FDV, kamor je šel z  Vena Pilon, sicer pa lansko ime leta na Valu 202), Tamara Kurnik (SŠOM), Kristina Novak (SŠ Veno Pilon) in Vito Tkalčič (Gimnazija Vič) so posneli kratke filme, v katerih so povedali, zakaj so »change makers« (povzročitelji sprememb).

S svojim zgledom želijo motivirati druge, saj so spremembe nujno potrebne, tako z vidika okolja kot glede humane obravnave migracij. Njihova sporočila v video obliki so objavljena na Instagram profilu  Amnesty Slovenije in Start The Change Project.

Nina McQuarrie (Gimnazija Šiška), Kristina Novak (SŠ Veno Pilon) in Vito Tkalčič (Gimnazija Vič) pa so se pridružili mladim iz celotne Evrope, s katerimi je koordinator projekta Start the Change iz Italije opravil video pogovore, šaljivo poimenovane »videosporočila v steklenici iz karantene.« Tudi iz teh pogovorov je nastal film, ki je objavljena tukaj

Vir in foto: Amnesty