Angažiraj se / EU zadeve

Spodbujanje mladih k sodelovanju v Evropski Uniji

27. 3. 2024 avtor: Laura Kovač
skupina mladih

Ali se mladi sploh še zanimajo za delovanje Evropske politike? Ali vedo za svoje možnosti uveljavljanja pravic aktivnega državljanstva? Ali imajo mladi predloge, ki bi lahko izboljšali delovanje Evropske unije?

S temi vprašanji in še več, so se mladi ukvarjali v okviru projekta Moj upor – Moja demokracija, ki ga organizira Focus, društvo za sonaraven razvoj in ki skozi serijo delavnic spodbuja udeležence h kritičnemu presojanju delovanja Evropske unije ter uporu proti nepravičnosti. V sklopu treh srečanj, ki potekajo v Bologni, Krakovu in Bruslju, so imeli mladi iz štirih različnih držav (Slovenije, Italije, Avstrije in Poljske) možnost dobiti nova znanja, stkati nove vezi in oblikovati svoje predloge za novoizvoljene evropske poslance.

Na srečanju, ki je v Krakovu potekalo od petega do devetega marca, so organizatorji najprej predstavili zgodovino poljskih uporniških gibanj, ki so se borila proti nepravičnosti, med katere so spadali tudi protesti za pravico do splava in protesti za izboljšanje življenjskih pogojev revnejših slojev. Pri oblikovanju predlogov, ki bodo v Bruslju predstavljeni evropskim poslancem, so se udeleženci lahko osredotočili na temo, ki se jim zdi najbolj pereča, ter pod okriljem te teme izpostavili trenutne nepravičnosti in predlagali rešitve zanje. Tako so razpravljali o nekaj najpomembnejših aktualnih temah, kot so stanje zdravstvenega sistema, varstvo okolja, izboljšanje načina izobraževanja in migracije.

V sklopu izbranih tem so mladi lahko razpravljali o svojih zamislih, ter dobili možnost aktivnega sodelovanja pri oblikovanju smernic Evropske unije. Izobraževanje mladih o njihovih pravicah izražanja mnenja in upiranja proti nepravičnemu sistemu je v današnjih razmerah izjemno pomembno, zato je letos, ko potekajo volitve v Evropski parlament, organizirano več dogodkov. Eden izmed njih je tudi EYE Brežice, ki ga organizira Zavod Mladinska mreža MaMa. Gre za sklop delavnic, ki bodo potekale od 23. do 26. maja v Brežicah, v sklopu katerih se bodo mladi lahko družili, izmenjevali svoja mnenja in inspiracije, se udeležili raznih aktivnosti ter razpravljali s strokovnjaki, aktivisti in politiki, o temah, ki jih najbolj navdušujejo.

Izobraževanje mladih o njihovih pravicah in njihovi zmožnosti vplivati na pravo Evropske unije je izjemnega pomena, saj se s tem oblikuje nove generacije zavestnih, odgovornih in drznih volivcev ter odločevalcev.