Mladinsko delo / Prostovoljstvo

Spomladansko državno srečanje skavtskih voditeljev

12. 4. 2024 avtor: Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
mladi

V preteklem mesecu so se skavtski voditelji za en vikend zbrali na štirih različnih lokacijah po Sloveniji, da se med seboj spoznajo, okrepijo prijateljstva, predvsem pa prek novih znanj, veščin in idej dobijo nov zagon, s katerim bodo vodili otroke in mladostnike, ki so jim zaupani. Skavtska pesem in smeh sta odmevala v Šmihelu and Mozirjem, Preski, Breznici in Ljubljani.

Dogodek je potekal pod geslom Gledam sebe, vidim tebe, s katerim so želeli voditeljem povedati, da je vseeno, če si drugačen kot ostali, da imaš tudi ti lahko slab dan in da naj bodo pristni.

Glede na starostno skupino otrok, ki jih vodijo, so voditelji spoznavali, kako lahko otroke in mladostnike osebno spremljajo, kakšnih veščin preživetja v naravi jih lahko naučijo, dobili so sveže ideje za poučne igre.

Na vseh dogodkih so se posvetili tudi zdravemu življenjskemu slogu, saj so izvajalci partnerskih organizacij projekta Zdravo! (tega Skavti izvajajo s sofinanciranjem Ministrstva za zdravje RS) predali zanimive tematike o pomenu gibanja, celostne spolne vzgoje in vpletanju zdrave vzgoje preko Montessori pristopov. Vsekakor pa so za zdrav življenjski slog poskrbeli tudi v praksi, z rednimi gibalnimi odmori, zdravo in okusno prehrano ter ogromno povezovanja z drugimi, kar je še okrepilo njihove vezi. 

Polni novega znanja, energije in zagona so se odpravili v svoje kraje, kjer bodo v okviru svojih lokalnih enot (stegov) širili skavtsko vzgojo med mnoge otroke in mladostnike. Nekaj utrinkov si lahko pogledate v fotogaleriji.