Vključenost

Stereotipi in predsodki

11. 10. 2022 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

24. februarja 2022 se je začela vojna med Ukrajino in Rusijo. Rusija je napadla Ukrajino in veliko družin je ostalo brez doma. Vojna se dogaja tudi v Siriji (že 11 let). Takoj, ko se je vojna v Ukrajini začela, so pomagale številne države in kmalu so za pomoč Ukrajini zbrali okoli 6 milijard evrov. Vojna v Siriji traja že 11 let in še vedno je ni konec. Zdi se mi, da je veliko več ljudi pomagalo Ukrajini kot Siriji. Mislim, da so za to krivi ljudje in stereotipi in predsodki o ljudeh iz Sirije. Ali se to tiče tudi barve polti? O vojni v Siriji se nihče ne pogovarja več. Veliko otrok je še vedno v begunstvu in potrebuje humanitarno pomoč. Skoraj nihče več jim ne pomaga, saj vsi berejo, govorijo, poročajo in pomagajo le Ukrajini. Ali je tako zaradi njihove vere/religije? Ali je zaradi tega, ker vojna že tako dolgo traja? Tudi na začetku vojne v Siriji je bilo pred vrati Evrope polno sirskih beguncev, med njimi je bilo veliko tudi otrok, pa smo čez nekaj let postavili žične ograje.

Bilo je lepo videti, kako smo bili solidarni do družin iz Ukrajine, toda ali nismo vsi ljudje, ne glede na barvo kože, vero, starost? Svet bi bil veliko lepši, če bi bili strpni in prijazni do vseh.

Alina, 13 let,

Prispevek je mnenje avtorice in ne izraža nujno stališč UNICEF-a Slovenija.

Fotografija: Utrinek z Nastanitvenega centra v Logatcu, v okviru aktivnosti z otroki na begu, ki jih pomaga izvajati UNICEF Slovenija. Foto: UNICEF Slovenija