Evropsko leto mladih

Študentje in dijaki – kaj pogrešamo v Savinjski regiji

21. 12. 2022 avtor: Kristjan Veber

Savinjsko regijo z osrčjem v Celju je poznana kot regija, ki ima izjemno strateško lego. Skozi Savinjsko regijo potekajo pomembne železniške ter pa tudi mednarodne povezave.

Osrčje regije, se lahko ponaša s čudovitim knežjim mestom Celje, ki se lahko pohvali s svojo bogato zgodovino in pa dobrimi povezavami z občinami v regiji.

Za Celje je značilno tudi, da je srednješolsko središče – to pa pomeni tudi da Celje vsakodnevno obišče velika količina mladih, ki se izobražujejo v eni izmed celjskih srednjih šol. Sam prihajam iz Celja in sem se nekega dne odločil, da se sprehodim skozi mesto in mlade povprašam kaj pogrešajo v svoji regiji oz. mestu.

Kar najbolj pogrešam v svoji regiji je predvsem redne povezave. Prihajam iz občine Kozje in včasih se počutim kot da sem doma na koncu Zemlje. Res si želim javni potniški promet, ki je reden in predvsem mogoč večkrat v dnevu.

Kaja, 18 let

Definitivno pogrešam možnost, da lahko dobim stanovanje. Mislim, da je to potrebno nujno izboljšati. In pa seveda javni potniški promet – prihajam namreč iz Ljubečne, kjer nimamo povezave mestnega avtobusa Celebus. Upam, da se to v prihodnosti spremeni. Če se, bom lahko rekla da živim v najboljšem mestu v Sloveniji.

Laura, 22 let

V svoji regiji oz. občini ni ničesar, kar bi pogrešal. Se pa ne bi pritoževal za kakšno linijo več do moje občine, Ljubno.

Lan, 17 let

Če povzamemo je v ospredju predvsem javni prevoz, ki bi moral biti bolje urejen. Ko sem se pogovarjal z mladimi na to tematiko, vidijo v rednih avtobusnih linijah tudi odgovor na onesnaževanje okolja – več ljudi bi se danes odločilo za javni potniški promet, saj bi prihranili veliko denarja in hkrati naredili nekaj dobrega za okolje, je zaključna misel tistih, ki so to izpostavili kot glavni problem v naši regiji.