Izobraževanje / Mladinsko delo

Študijska praksa študentke Fakultete za socialno delo na Zavodu Bob

5. 9. 2023 avtor: Zavod BOB
študijska praksa Zavod Bob

Za prakso na Zavodu BOB sem se v prvi vrsti odločila, ker me zanima delo z mladimi. Zavod BOB ponuja najrazličnejše aktivnosti za mlade, ki zajemajo različna področja, kot so trajnostni življenjski slog, aktivizem, družabne igre, umetniške aktivnosti, individualna podpora, ulično delo in še veliko drugih.

Prepričalo me je predavanje, ki smo ga imeli na Fakulteti za socialno delo, modul Socialno delo z mladimi, kjer je bilo predstavljeno ulično delo. Žal sem prišla na prakso ravno v času, ko se je nov ulični teren še vzpostavljal, tako da nisem imela možnosti spoznati te oblike dela v praksi, mi je pa Zavod BOB omogočil, da sem se pridružila izobraževanju za ulične delavce, ki je bila zelo zanimiva izkušnja in kjer sem pridobila veliko znanja o uličnem delu.

Imela sem priložnost spoznati tudi druge aktivnosti, katerih je res veliko. Moji najljubši sta bili Izmenjevalnica in Funky flea market, saj me zelo zanima trajnostni življenjski slog. Na Zavodu BOB si lahko vsak študent, ki bi prišel na prakso, najde svoje področje, ki ga bolj zanima. Na praksi sem spoznala mladinsko delo, v katerem sem se zelo našla.

Všeč mi je delati z mladimi za mlade, saj mladinsko delo ne obstaja, če v njem ne sodelujejo mladi in se ne odziva na potrebe mladih. Vzdušje v Zavodu Bob je bilo vedno prijetno in zaposleni so mi vedno  pomagali, če sem imela kakšno vprašanje ali dilemo. Imela sem redno mentorsko podporo, ki mi je zelo pomagala, ko sem bila v dvomih glede opravljanja obveznih nalog iz Učne mape. Zaposleni so med seboj zelo povezani, tudi mene so hitro sprejeli medse in na prakso sem vsak dan zelo rada prihajala.

Največji izziv mi je predstavljala organizacija moje delavnice. Z zelo dobro mentorsko podporo sem v varnem okolju imela priložnost preizkusiti nekaj čisto novega in pridobila sem zelo pomembno učno izkušnjo. Če sem bila na začetku opravljanja prakse bolj sramežljiva, sem bila proti koncu že čisto sproščena in bolj suverena.

Vesela sem, da je ogromno stvari potekalo v angleščini, saj sem precej izboljšala svoj govor, kar mi bo zagotovo zelo koristilo še v prihodnje. Prakso na Zavodu BOB bi priporočila vsem tistim, ki si želijo pridobiti znanje o mladinskem delu in biti del izjemnega kolektiva. Priporočila bi jo tistim, ki so samoiniciativni in želijo imeti dinamično učno izkušnjo.

Tina Dobnik, 3. Letnik FSD