Prostovoljstvo

Taborniki sodelujemo na inkluzijskih pohodih

17. 6. 2022 avtor: Zveza tabornikov Slovenije
Taborniki sodelujemo na inkluzijskih pohodih

Zveza tabornikov Slovenije partnersko sodeluje pri Planinstvu za invalide/osebe s posebnimi potrebami, ki poteka v okviru Planinske zveze Slovenije. Projekt osebam, ki imajo različne posebne potrebe (npr. so gibalno ovirani, slepi ali slabovidni, imajo motnje avtističnega spektra itn.), s pomočjo prostovoljcev omogoči vzpon na različne planinske vrhove in se jim s tem zagotovi krasno izkušnjo v naravi. Brez organizirane podpore bi bilo to marsikomu nedosegljivo.

Gre torej za inkluzijo, vključevanje vseh ne glede na njihove značilnosti, ki je zelo pomembna taborniška vrednota. Taborniki smo solidarni in čutimo odgovornost za družbeni razvoj, kar se kaže tudi skozi naše sodelovanje na tovrstnih projektih. Po drugi strani pa vsaka takšna izkušnja močno prispeva k celovitem razvoju naših prostovoljcev in članov.

V maju smo se udeležili inkluzijskega pohoda na Goro Oljko, ki so ga obarvali sonce, smeh, glasba in prijetna družba. Skupaj je vrh osvojilo 254 InPlanincev, od tega kar 75 gibalno oviranih.

K sodelovanju na naslednjih inkluzijskih pohodih vabimo tudi tebe! Vsak par rok, nog in oči koristi, saj jih lahko posodimo tistim, ki jih potrebujejo.