Zabava in prosti čas

Taborniško poletje: J’rt nič ne ustav

13. 8. 2020 avtor: Uredništvo

Taborniki so znani po stalnih aktivnostih, ki se jih radi udeležujejo. Mednje spadajo vodova srečanja (srečanja malih skupin), izleti, taborjenja in tekmovanja, kjer pridno osvajajo znanja in veščine. Mladi taborniki lahko v organizaciji kar sami odločajo ter izbirajo, katere taborniške veščine in specialna znanja še želijo osvojiti. Tako mladi snujejo in organizirajo razne akcije, projekte, pri katerih se lahko preizkusijo v različnih vlogah, s tem pa nabirajo dragocene izkušnje in znanja.

J’rt nič ne ustav

društvu tabornikov Rod Kraških j’rt Sežana so se zaradi varnostih razlogov to poletje odločili za drugačno taborjenje. Namesto 10 dnevnega tabora ob reki Lahinji na Dolenjskem so starejši taborniki (gozdovniki in gozdovnice) raziskovali domač Kras na petdnevnem pohodnem bivaku, medtem ko so mlajši (medvedki in čebelice) na domači gmajni prenočili eno noč.

Za medvedke in čebelice je bil bivak nekaj povsem novega. Bivake ter ognjišča so si mladi taborniki postavili kar sami. Na ognjiščih so si ob večerih lahko sami spekli hrenovke ter taborniški twist (to je poseben kruh le iz moke in vode, zvit na palici), čez dan pa so se izvajale različne igre ter delavnice. 

Malo starejši gozdovniki in gozdovnice pa so se podali na zahtevno pustolovsko pot, kjer so prehodili 60 kilometrov in obiskali prelepe kraje, kot so Razguri, Vrabče in Škocjan. Na ognju so pekli penice in jedli kobilice, skupaj so napisali tudi pesem. Zahtevno dolgo pot petih dni so premagali s skupnimi močmi in podporo drug drugemu. 

Taborniki so za mlad.si navedli nekaj zanimivih dejstev z bivaka:

Iz tega sledi naslednje dejstvo, ki je:

Več o tabornikih lahko preberete na tukaj.

Vir: Ana Stevanovski in Maša Pušnik, Taborniško društvo Rod kraških J’rt