Šport

Tekmovanje Mladina in gore letos na šenčurski osnovni šoli

29. 1. 2024 avtor: Planinska zveza Slovenije

V soboto, 20. januarja, je na Osnovni šoli Šenčur potekalo 34. tradicionalno tekmovanje iz znanja planinstva. V osnovnošolski kategoriji so zmagale Planinske brihte iz Planinskega društva Medvode, v srednješolski pa Neustrašna gorska učenjaka iz lokalnega Planinskega društva Kranj.

Osnovna šola Šenčur si je organizacijo prislužila z zmago na lanskem tekmovanju v Postojni. Pri organizaciji so sodelovali tudi Mladinska komisija, Planinska zveza Slovenije, PD Kranj, Zavod za šport RS Planica in Zavod za turizem Kranj.

Mladina in gore ni le tekmovanje, ampak tudi priložnost za druženje in pridobivanje planinskega znanja za življenje. Tako se je letos družilo okoli 100 tekmovalcev iz celotne Slovenije.

V prvem krogu tekmovanja ekipe rešujejo teste iz znanja planinstva. Testi so enaki tako za osnovnošolske kot srednješolske ekipe. Najboljših šest ekip v vsaki kategoriji se nato uvrsti v finale. Srednješolski finale je sestavljen iz 3 testov. Tokrat so ekipe morale prepoznati zanimive živalske in rastlinske vrste, pokazati znanje o varnosti v gorah pozimi in rešiti test od A do Ž.

Zmago sta slavila Neustrašna gorska učenjaka (PD Kranj). Drugo mesto sta si prislužila Dehteča sezamova hribolazca (PD Litija) in tretje Blejska hribolazca (PD Bled). Na četrtem mestu je bila dvojica Stena (PD Idrija), na petem Subuwu (PD Litija), na šestem pa Podkošutarska golcarja (PD Tržič).

Nato je sledil veliki finale v osnovnošolski kategoriji. Šest najboljših ekip je tekmovalo v živo. Odgovarjati so morali na različna vprašanja in pokazati nekaj spretnosti. Zmage se je veselila ekipa Planinske brihte (PD Medvode). Drugo mesto sta dosegli Gorski podmornici (PD Litija) pred Sitarjevškimi mukicami (PD Litija) na tretjem mestu. Na četrto mesto so se uvrstili Prežvekani čigumiji (PD Gornja Radgona), na peto Taborski sokoli (PD Tabor) in na šesto Poredni angelčki (PD Javornik – Črni vrh nad Idrijo).

Več o tekmovanju lahko preberete na naši spletni strani.