Vključenost

Tradicionalno miklavževanje

27. 12. 2019 avtor: Uredništvo

Miklavževanje je za mladinsko skupino Feniks projekt, ki se začne sredi oktobra z načrtovanjem, se nadaljuje v novembru z nakupovanjem in pakiranjem ter se zaključi začetek decembra pri sami izvedbi projekta. Skupina deluje znotraj Društva mladinski ceh kot Krajevna enota Feniks.

S pripravo miklavževanja so pred 15 leti začeli v župniji Šmartno v Tuhinju ter ji hitro priključili še Češnjice nad Blagovico. Leta 2015 so vključil še obisk Zgornjega Tuhinja in od leta 2018 naprej Dom upokojencev Kamnik.

Letos so z miklavževanjem začeli 5. 12. v Zgornjem Tuhinju, kjer so obdarovali 130 otrok ter zanje pripravili posebno igrico z Miklavževo tematiko. Sledil je obisk v domu upokojencev, kamor so 7. 12. odnesli dobrih 100 paketkov piškotov. Medtem, ko je sveti Miklavž po sobah obiskal najstarejše in nepokretne stanovalce, so se ostali družili s tistimi, ki so se jim pridružili v dvorani. Tam so skupaj z njimi prepevali ljudske pesmi ter jim pripovedovali ljudske zgodbe. Isti dan zvečer so obdarovali še 30 otrok v Šmartnem v Tuhinju  ter pripravili spremljevalni program z igrico. Dan kasneje so obiskali še otroke na Češnjicah nad Blagovico, kjer so jih obdarovali 50.

Vsekakor je to projekt, ki vzame vsem mladim prostovoljcem iz Krajevne enote Feniks veliko časa in energije, a so veseli, da so lahko del tradicije, ki že desetletja na obraze mladih in starih prinaša tople nasmeške. 

Vir in foto: Društvo mladinski ceh