Izobraževanje

Trije broni za slovenske dijake na mednarodni lingvistični olimpijadi

4. 8. 2022 avtor: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij se je v petek, 29. julija, končala letošnja 19. Mednarodna lingvistična olimpijada. Olimpijada je med 24. in 30. julijem potekala na otoku Man, ki neposredno spada pod britansko krono, vendar ni del Združenega kraljestva. Štiričlanska ekipa slovenskih dijakov je na olimpijadi osvojila tri bronasta odličja.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) so v konkurenci 52 ekip sestavljenih iz več kot 200 tekmovalcev iz 38 držav Slovenijo zastopale dijakinje Vita Korošin in Katja Andolšek (obe Gimnazija Bežigrad) ter Alja Šlenc (Gimnazija Kranj) in dijak Rok Tadej Brunšek (Šolski center Velenje, Gimnazija). Vita, Katja in Rok so si s svojim znanjem priborili bronasta odličja. Tekmovanje je najprej potekalo individualno, kjer so tekmovalci šest ur reševali lingvistične naloge. En dan pa je bil rezerviran tudi za ekipno tekmo, kjer so ekipe lingvistične naloge reševale štiri ure.

Mlade lingviste je na tekmovanju spremljala vodja ekipe in članica komisije ZOTKS, dr. Simona Klemenčič, Mateja Hrast je gostiteljem pomagala pri organizaciji, medtem ko je Gabrijela Hladnik, članica mednarodne žirije, sodelovala pri sestavi in pripravi nalog.