Zaposlovanje

Turistična zveza Slovenije ob koncu šolskega leta mlade in delodajalce poziva k počitniškemu delu v turizmu

29. 6. 2023 avtor: Turistična zveza Slovenije
počitniško delo v turizmu

Šolsko leto se je zaključilo, dijaki in študentje pa odhajajo na zaslužene počitnice, med katerimi bo marsikdo pridobil tudi prve delovne izkušnje. Turistična zveza Slovenije s svojimi mladinskimi programi kot so Zlata kuhalnica, Več znanja za več turizma, Turizmu pomaga lastna glava ter Turistični vodnik že več desetletij turistični podmladek usmerja k poklicem v turizmu.

Pred letošnjo poletno turistično sezono mlade od 15. do 18. leta starosti in delodajalce spodbujajo k vključitvi v počitniško delo v turistični panogi. Glavni izziv turizma na poti okrevanja namreč ostajajo kadri.

Številni mladi turistični navdušenci bi se med poletjem z velikim veseljem preizkusili v svetu turizma, ki vsak dan prinaša nova srečanja, izkušnje ter osebnostno in karierno rast. Biti animator, turistični vodnik, receptor, natakar ni le plačano poletno delo temveč bistveno več. Temelj dela v turistični panogi je povezovanje, mladi se učijo odgovornosti, dela in komuniciranja v ekipi ter s strankami, učijo se tujih jezikov in sproti rešujejo nastale situacije. Z eno besedo: učijo se živeti. In želja je, da čim več mladih na osnovi dobrih prvih izkušenj v turizmu najdejo svoj karierni razvoj.

V Turistični zvezi si želijo, da bi delodajalci še posebej v turizmu omogočili več poletnega dela mladim med 15. in 18. letom, ki iščejo prvo delovno izkušnjo.

Mladi talenti Jasne kot primer dobre prakse

Kot primer dobre prakse na tem področju v Turistični zvezi Slovenije izpostavljajo projekt Mladi talenti Jasne, kjer dijaki prve delovne izkušnje pridobivajo pod budnim očesom mentorjev. »Pri nas lahko opravljajo šolske in študijske prakse ter počitniško delo, za katerega ni potrebno strokovno predznanje. Učenje izvajamo z našimi zaposlenimi, ki so opravili izobraževanje in postali certificirani mentorji z znanjem iz prakse, s čimer vzgajamo kvaliteten kader bodisi za dolgoročno sodelovanje ali pa zgolj za sezonske špice. Vsako leto ob koncu šolanja najboljšemu med praktikanti ponudimo redno zaposlitev,« je mlade v idilično okolje jezera Jasna povabil Dominik S. Černjak, predsednik Turistične zveze Slovenije ter direktor družinskega podjetja Jasna Chalet Resorta.

Projekt Mladi Talenti Jasne je med drugim prepričali komisijo Zlate niti in je prejel nagrado Zlata Praksa 2022, ki jo podeljuje časnik Dnevnik.

Turistična zveza Slovenije vse zainteresirane turistične podjetnike ter turistična društva, ki med poletno turistično sezono potrebujete pomoč pri delu z mladimi in želite mladim omogočiti doživeto počitniško delo, poziva, da se na Turistično zvezo Slovenijo obrnete po praktične informacije: info@turisticna-zveza.si