Kultura

ULCAfest 2021 v znamenju urbane kulture

3. 1. 2022 avtor: Zavod BOB

27. decembra sta ekipi MC ULCA in MC BOB s sedaj že tradicionalnim ULCAfestom proslavili konec starega in začetek novega leta. V petih urah programa se je zvrstila serija delavnic, pogovorov, aktivnosti in performansov.

Tekom dneva so udeleženci prek žive knjižnice, kjer so mladinske delavke predstavile vsebino s katero se ukvarjajo, spoznavali različne aspekte mladinskega dela. Živa knjižnica se je osredotočala na štiri tematike, in sicer na projekte, mednarodno sodelovanje, psihohigieno in na mladinsko ulično delo. Na postaji projekti so predstavili načine prijav, postopke dela in izkušnje z domačimi in mednarodnimi projekti mladinskega dela. Na postaji mednarodnega sodelovanjaso razložili načine sodelovanja z mednarodnimi partnerji, izzive, ki pri tem nastajajo, in korake, potrebne za povezovanje z ljudmi onkraj meja. Pri psihohigieni je bilo govora o mobilni psihosocialni podpori, ki je nudena mladim in mladinskim delavcem ter kje si lahko v stiski poiščejo pomoč. Pri postaji uličnega dela pa so mladinske delavke predstavile svoje izkušnje iz uličnega dela, ovire in izzive s katerimi se soočajo, načine s katerimi pristopajo do mladih in prakse s katerimi mlade pripravijo do pozitivnega preživljanja prostega časa. Udeleženci so se tako spoznali z mladinskimi delavkami iz treh organizacij: Zavod BOB, Mladi zmaji in Nefiks.

Mreženju z mladinskimi delavkami je sledila Urbana razstava, kjer so bili predstavljeni izdelki mladih, ki so tekom delavnic nastajali celo leto, koncert beatbox mladine, ki se je v tehnikah beatboxanja izpopolnjevala na vsakotedenskih delavnicah v MC ULCA in footwork battle. Skozi umetniške prakse iz urbanega okolja so obiskovalci spoznavali urbano kulturo in načine izražanja mladih v modernih mestnih okoljih.

ULCAfest sta ekipi organizirali v sodelovanju s ČS Center, ŠKD GOR, Zavod Nefiks, Javni zavod mladi Zmaji, MOL in URSM.