Mladi z manj priložnostmi

UNICEF-ova junior ambasadorka Lara o otrokovih pravicah

4. 9. 2020 avtor: Slovenska fundacija za UNICEF

Na uredništvo mlad.si smo prejeli mišljenje mlade UNICEF-ove junior ambasadorke Lareki se bori za otrokove pravice za vse otroke.

Trenutno je na svetu več kot 7,8 milijarde ljudi, od tega več kot 2,2 milijarde otrok. Mnogi od teh še vedno živijo v ekonomsko, gospodarsko ali politično manj razvitih državah, zato prihaja do množičnih migracij, katerih številka se v zadnjih letih povečuje. Migranti se selijo predvsem zato, da izboljšajo svoj standard, begunci pa so osebe, ki bežijo pred oboroženimi spopadi ali preganjanjem – zaradi neposredne nevarnosti.  

Lara podpira dejstvo, da bi morale biti vsem otrokom zagotovljene enake pravice, vendar je na svetu še vedno veliko otrok, katerih pravice so vsak dan kršene. Pogostokrat je to tudi eden izmed mnogih razlogov, da je veliko mladoletnikov primoranih zapustiti svoj dom ali se ločiti od svojih družin ter se podati na pot, ki naj bi jih peljala do boljšega življenja je obrazložila.

Sama sem imela priložnost obiskati azilni dom v Logatcu, kjer so nastanjeni mladoletniki brez spremstva in družine z otroki, ki so trenutno v procesu obravnave prošenj za azil. Zanje smo pripravili nekaj aktivnosti in jim poskušali popestriti dan, oni pa so nas zelo lepo sprejeli. Skupaj smo risali, se pogovarjali, se igrali skrivalnice, izdelovali zapestnice, na koncu pa se razšli z nasmehi na obrazih. Zame je bila to ena izmed izkušenj, ki je še dolgo ne bom pozabila, saj sem se naučila nekaj o drugih kulturah in prisluhnila različnim zgodbam.” je svojo izkušnjo delila mlada junior ambaradorka Lara.   

#SpreminjamoSvet

#PrisluhniSpoznajSpremeni:Upaj si spreminjati svet! se izvaja s sofinanciranjem s strani Urada Vlade RS za Komuniciranje v okviru prizadevanj za spoštovanje in sprejemanje pripadnikov različnih etničnih skupin, beguncev in migrantov. Besedilo ne predstavlja uradnega stališča Vlade Republike Slovenije)
Vir: UNICEF