Izobraževanje

Uspešno izveden že 23. posvet Heroji furajo v pižamah

24. 11. 2023 avtor: Zavod VOZIM
mladi

Posvet je potekal 15. novembra v Radovljici in je zaključil že 6. sezono iniciative Zavoda VOZIM, Zavarovalnice Generali, Toyote in Lune TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola tako med mladimi kot starejšimi udeleženci v prometu.

V Zavodu VOZIM so skupaj z Mladinskim dnevnim centrom Radovljica in Občino Radovljica združili dijake Srednje gostinske in turistične šole Radovljica in Ekonomske gimnazije in srednje šole ter mlade iz PUM Radovljica s strokovnjaki ter jih opolnomočili o rabi alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ter s tem povezano varnostjo v prometu. Mladi pa so na osnovi izzivov dostopnosti alkohola, njegove rabe ter udejstvovanja v prometu iskali rešitve, kako izboljšati obstoječe stanje v Radovljici in okoliških občinah. 

Po podatkih Javne agencije RS za varnost prometa so v prvih devetih mesecih letošnjega leta povzročitelji pod vplivom alkohola povzročili 1.096 prometnih nesreč oziroma 8,5 odstotka manj kot v lanskem primerjalnem obdobju. Znižanje glede na preteklo leto pa so zabeležili tudi pri vseh ostalih kazalnikih, tudi pri številu prometnih nesreč s telesno poškodovanimi ali umrlimi udeleženci, in sicer za 8,3 odstotka.

A kot je navedel Erih Žnidaršič iz AVP, še vedno nismo na cilju. »Ključ je, da alkohol popolnoma izbrišemo iz cest,« je dodal. Kljub omenjeni statistiki pa ta žal ni enaka na področju rabe in dostopnosti alkohola. V nasprotju z Evropo (ali celim svetom), kjer je 60 odstotkov prebivalstva v zadnjem letu pilo alkohol (40 odstotkov na celem svetu), je v Sloveniji ta odstotek izredno visok – kar 80 odstotkov prebivalcev, starih nad 18 let je v zadnjem letu pilo alkohol.

»Pri 17-letnikih je ta delež še večji – kar 83 odstotkov jih je alkohol pilo v zadnjem letu, 22 odstotkov pa jih je takšnih, ki pijejo na tedenskem nivoju,« je dejala dr. Maja Roškar iz NIJZ. »V zadnjih 20 letih pitje alkohola med mladimi pri nas upada, kar je spodbuden podatek. A beležimo razlike med spoloma: 17-letnice namreč pijejo več kot 17-letniki, beleži pa se tudi porast uporabe ostalih psihoaktivnih snovi in težave z digitalnimi zasvojenostmi,« je dodala.

To so potrdili tudi v Mladinski zvezi Brez izgovora Slovenija in izpostavili, da se »danes v nasprotju z desetletjem prej dostopnost do alkohola izboljšuje – 55 odstotkov mladih enostavno dostopa do alkohola (v nasprotju z 9/10 pred 10. leti).«

Simon Sušanj iz PU Kranj je opozoril: »Vožnja pod vplivom alkohola in v zadnjem času tudi prepovedane droge v prometu so žal stalnica pri nadzorih prometa, ki jih izvaja policija. Pogosto je ravno neustrezno psihofizično stanje pri voznikih tisti sprožilec, ki privede do napačnih zaznav v prometu, lažnem občutku varnosti in na koncu do napačnih reakcij, pogosto tudi s težjimi posledicami.« Dodal je, da so »letos v Radovljici ustavili že več kot 90 alkoholiziranih voznikov, pa še december ni!«

Vodja Mladinskega dnevnega centra KamRa iz Radovljice Jasmina Šubic je bila izredno vesela, da so v Zavodu VOZIM izbrali Radovljico in njihov mladinski center za izvedbo posveta. »Veseli smo, kadar lahko sodelujemo v dogodkih, kot je današnji posvet Heroji furajo v pižamah, kjer na enem mestu veliko število mladih sliši pomembne vsebine, interaktivno sodeluje in poda svoje ideje, predloge in videnje o tematiki. Predvsem pa da so prisotni tudi lokalni in ostali odločevalci, ki mnenja sprejmejo in nazadnje tudi udejanjijo. Naša ciljna skupina so tudi mladostniki in mladi, ki zaradi nastalih življenjskih situacij in težav v odraščanju potrebujejo pomoč in podporo. Programi in aktivnosti, ki jih izvajamo, so naravnani preventivno, z različnimi športnimi in drugimi delavnicami spodbujamo zdrav način življenja.«

Na izkustvenih delavnicah, ki so sledile strokovnemu delu in zgodbi poškodovanca v prometni nesreči Žige Breznika, so mladi pod vodstvom mladinskih delavcev iskali predloge in izboljšave za zmanjšanje dostopnosti do in rabe alkohola ter drugih PAS med mladimi in preprečevanje voženj pod vplivom alkohola. Med drugim so izpostavili: 

Iskali pa so tudi rešitve za zmanjšanje prometnih nesreč med mladimi, kjer so posebej izpostavili:

Spoznali pa so tudi simulacijo vožnje pod vplivom alkohola na Geriju – simulatorju Zavarovalnice Generali, reakcijski čas, naletno težo pri različnih hitrostih ter pogled in delovanje skozi očala, ki simulirajo vinjenost. 

Njihovo delo je pohvalil Ciril globočnik, župan Občine Radovljica, ki je spremljal celoten posvet. Poudaril je: »Mladi, s katerimi se osebno srečujem, se mi zdijo bolj ozaveščeni kot prejšnje generacije in se dobro zavedajo hudih posledic vožnje pod vplivom alkohola, kar so danes s predlogi na posvetu tudi pokazali. Občina Radovljica je Mladim prijazna občina. Ta naziv potrjuje, da izvajamo ukrepe za reševanje problematike mladih na različnih področjih in ustvarjamo prijaznejše okolje za življenje in razvoj mladih. Mladim ponujamo širok nabor možnosti in aktivnosti za kakovostno preživljanje prostega časa. Pri tem ima pomembno vlogo mladinski center KamRa, kjer se mladi lahko družijo, povezujejo, dobijo podporo, poiščejo pomoč, kadar jo potrebujejo. Predvsem pa se mi zdi pomembno, da so mladi slišani. Ta posvet danes je bil odlična priložnost.«

»Z zaključkom včerajšnjega posveta se aktivnosti iniciative ne zaključujejo, ampak nadaljujejo še za starše in strokovne delavce v regijah, ki so bile vključene v 6. sezono iniciative Heroji furajo v pižamah. Pripravlja pa se nova že 7. sezona, ki bo predstavljena tik pred najbolj veselim mesecem v letu, zato ne pozabite spremljati napovednikov, saj bo ponovno zelo zanimiva,« je za konec dodala Leonida Pevec, vodja iniciative pri Zavodu VOZIM.